Червеното салатно цвекло не е лукс в градината

От кореноплодните зеленчуци салатното (червено) цвекло по своето стопанско значение и разпространение стои на едно от първите места. В редица европейски страни и страните от бившия СССР то е широко разпространен зеленчук както в южните, така и в северните райони. Това се обяснява, от една страна, с не особено голямата му взискателност и мъчнотии при отглеждането му, а от друга – с неговите хранителни достойнства и разнообразна употреба.

 

По своите хранителни качества салатното цвекло отстъпва само на морковите сред кореноплодните зеленчуци. То съдържа вода, азотни вещества, безазотни екстрактни вещества, от които много захари, целулоза и пентозани. Половината от съдържащите се в него азотни вещества представляват лесно усвоими белтъци, а от захарите в него преобладава захарозата.

Освен това салатното цвекло съдържа органични киселини, витамини (А и С) и минерални соли. Освен кореноплодите много често за храна се използват и листата, които съдържат същите хранителни вещества, но количеството на витамин С в тях е значително повече, а на целулоза – по-малко.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар