Тънкости при отглеждане на пипера

През втората половина на юли посевите с ранния и средноранния пипер обилно плододават и цъфтят, поради което грижите трябва да са насочени към осигуряване на достатъчно влага е почвата и опазването им от допълнително заселване на причинители на болести и неприятели. Късните пипери формират първите завръзи, а в по-топлите райони навлизат и в беритбена зрелост.

При различните производствени направления на пипера (полско или оранжерийно – ранно, средно ранно и късно производство) винаги една от стопански значимите болести или неприятели има приоритетно развитие, поради което с предимство се извежда борбата с тях. При полското производство на пипер това са маната (фитофтора капсици), вбосилчването( краставичната мозайка /КМВ), столбурът и вертицилийното увяхване. При отглеждането на пипер в оранжерии с предимство се води борбата срещу оранжерийната белокрилка и черната мана (Cladosporium capsici). Тази мана се причинява от паразитна гъба, която за своето развитие непрекъснато изисква висока относителна влажност на въздуха.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар