Технология за отглеждане на гъбата кладница » Съвети в земеделието

Технология за отглеждане на гъбата кладница

Кладницата (Pleurotus ostreatus) е първичен сапрофит, който расте при естествени условия върху гниеща горска дървесина в дъбови, букови и други широколистни гори на умерения пояс. Технологията за нейното изкуствено култивиране е проста, лесна и евтина поради множеството изходни суровини за това (отпадъчна хартия, отпадъци от памуко-текстилната промишленост, дървесни отпадъци, отпадъци от хранително-вкусовата промишленост и др). Гъбата се култивира лесно в домашни условия. За нейното отглеждане съществуват два основни начина: екстензивен и интензивен.

ЕКСТЕНЗИВНО КУЛТИВИРАНЕ

Прилича на естественото развитие на кладницата в условията на гората. За отглеждане на гъбата ви е необходима стъблена дървесина от широколистни видове (дъб, бук, топола и др.). За целта може да бъде използвана дървесина с ниско качество, например от страничните разклонения на дървото. Стъблата трябва да са с диаметър не по-малък от 20 см. Те се нарязват на пънчета с дължина 30-40 см. Най-добре е дървесината да бъде прясно отсечена. Ако се използва суха дървесина тя трябва предварително да бъде накисната за 2-3 дни и след това да бъде “заразена” с гъбен мицел.

Съществуват няколко начина за внасяне на мицела в изходния субстрат:

След нарязване на пънчетата, те се разполагат едно върху друго. Върху всяко пънче се поставят около 100 гр. мицел. За да не засъхват пънчетата се покриват с полиетиленово фолио, а горният им край се покрива с влажна слама.

В пънчетата се пробиват 10-15 дупки с диаметър 10-12 см и дълбочина 5-6 см. В тези дупки се поставя мицела. За да не изсъхва, дупките се покриват със скоч, корк или мъх.

От всяко пънче се отрязва диск с дебелина 2-3 см. Върху горната част на пънчето се поставя мицел, а отгоре му отрязания диск, който за сигурност се заковава с гвоздеи.

В пънчетата се правят нарези с помощта на трион, в тях се поставя мицела, а пънчетата се покриват с кора.

При всички начина разходът на мицел е около 100 грама на пънче.

След внасяне на мицела пънчетата се поставят в помещения с температура на въздуха 1 5-20 градуса, това може да бъде избата на къщата, таван или друго свободно помещение. За да не изсъхва мицела, помещението се овлажнява периодично. Прерастването на мицела продължава 2-2,5 месеца. Върху повърхността на пънчетата се появява бял пухест налеп. След това пънчетата се изнасят на предназначените за тях места – засенчените части на градината. Те се заравят в почвата на дълбочина 2/3 от височината им, по този начин не се позволява те да изсъхнат. Разстоянието между отделните пънчета трябва да бъде 20-30 см. През първият месец, особено при горещо време, е необходимо да се полива почвата около тях. Между пънчетата може да бъде засята трева или да се мулчира почвата с помощта на дървесни стърготини. Това не ще позволи на влагата да се изпарява от вашата плантация. Гъбите ще почнат да се появяват когато температурата на въздуха достигне 8-10 градуса, което обикновено става през месеците септември-октомври.

Ако в градината си имате пънове от дървета, които смятате да изкоренявате, вие може да ги “заразите” с мицел на кладница. По този начин пъновете ще изчезнат сами, а вие ще се радвате на добив от вкусни и хранителни гъби.

Няколко думи за добива при екстензивно отглеждане. Добивът зависи от вида дървесина, който използвате. По-твърдата дървесина (дъб, бук) се усвоява в по-голяма степен и по-дълго от меката дървесина. Добивът достига до 19-20 кг на 100 кг дървесина. Максималният добив се получава на третата година, а цялото плододаване продължава 5-8 години.

 

ИНТЕНЗИВНО КУЛТИВИРАНЕ

Субстрат за отглеждане на кладницата могат да бъдат всички отпадъци от селското и горско стопанство, както и от градината, съдържащи целулоза (слама, отпадъци от производството на лен, стъблата на тютюн, царевица и слънчоглед, дървесни отпадъци от широколистни растения).

Преди да бъде използван един или друг субстрат е необходимо да бъде обърнато внимание на качеството му. Това трябва да бъдат пресни отпадъци, без кал, плесени и други странични примеси. Сламата трябва да бъде суха и да не е запарена.

 

ЕТАПИ НА КУЛТИВИРАНЕТО

1 Етап. Надробяване на материала. Растителният материал се нарязва на дължина 5-10 см. Към него се добавят “биоактиватори” – гасена вар в количество 1% и зърнени трици 5-10 % от сухата маса на основния субстрат, след което се омесват добре.

2 Етап. Запарване. Надробеният растителен материал се залива с гореща вода в какъвто и да е съд и се оставя да ври на огъня. След като водата закипи, съдът се оставя на слаб огън няколко часа, след което водата се отлива, съдът се покрива и се оставя до изстиване на материала.

3 Етап. Засяване на мицела и инкубация. Изстиналият до температура 26 – 28 градуса субстрат се насипва в полиетиленови торби или пластмасови кутии с височина 20-25 см. Най-често се използват прозрачни полиетиленови торби. Те позволяват лесно да бъде наблюдавано развитието на мицела и могат да бъдат удобно разположени в помещението за отглеждане. Торбите трябва да бъдат високи не повече от 1 метър и с диаметър 20-25 см. Върху тях се правят кръстообразни прорези с остър предмет през 15-20 см, хоризонтално и вертикално. Влажността на използвания за култивирането субстрат трябва да бъде 70-75 %. За да се определи влажността, е достатъчно да вземете в шепата си известно количество от субстрата, ако при стискане успявате да отцедите вода, значи всичко е наред. Количеството необходим субстрат за една торба е 8 – 10 кг. Мицелът, с който засявате субстрата, трябва да произхожда от лицензиран производител. Той се продава обикновено в пластмасови бутилки с тегло 800 грама. Съхранява се при нулеви температури. При засяване на субстрата се използва 3 – 5 % мицел спрямо теглото на влажния субстрат. Субстратът се редува с редове от мицел и така до самия връх на торбата, след което тя се завързва. За прерастването на мицела 8 субстрата не е необходима светлина. Приготвените торби се поставят в тъмни помещения. Температурата в тях трябва да бъде 18-26 градуса. Периодът на инкубация продължава 2-3 седмици. За това време гъбата покрива целия субстрат, който се превръща в плътен еднороден блок.

4 Етап. Развитие на плодните тела. Най-важният етап е периода на плододаване. Плодните тела на кладницата се образуват при температура 12-20 градуса (в зависимост от използвания щам) и влажност не по-малка от 85 %. През този период трябва да се следи съдържанието на въглероден двуокис във въздуха (концентрацията му не трябва да бъде по-висока от 0,06%), за това е необходимо осигуряване на вентилация на въздуха и периодичното му овлажняване в помещението за отглеждане. Това лесно може да бъде направено с помощта на гръбна пръскачка за растителна защита. За формиране на плодните си тела кладницата се нуждае от светлина от порядъка на 100-300 лукса в продължение на 12 часа. За това могат да бъдат използвани обикновени осветителни лампи. Те трябва да бъдат разположени така, че светлината да пада равномерно по повърхността на торбите. Недостатъчното осветяване води до формиране на уродливи плодни тела, външно наподобяващи корали.

 

Свързани новини

Comment on this FAQ