Технологични аспекти при отглеждане на праскова

Прасковата е отглеждана от човека от незапомнени времена. Дълго време за родина на прасковата погрешно се е смятала Персия, от където произлиза И латинското и име – персика (Prunus persica). Едва в края на XIX век било установено, че в действителност прасковата произхожда от Китай. В Европа е пренесена от древните гърци в началото на нашата ера. Ареалът на разпространение на прасковата обхваща топлите райони на умерения климат и граничещите с него райони със субтропичен климат. А това обикновено са най-добрите райони за отглеждане и на лозата.

 

За нашата страна прасковата е един от основните овощни видове. В днешните икономически условия на развитие прасковата се оказва една от приоритетните култури, осигуряваща бърза възвращаемост на капиталовложенията, продиктувано от по-ранното встъпване в ппододаване; отсъствието на алтернативност и по-леките проблеми от фитосанитарен характер. Само това обаче не е достатъчно. Необходими са и минимум знания и опит при създаването и отглеждането на прасковената градина.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар