Средно късно производство на картофи » Съвети в земеделието

Средно късно производство на картофи

ПИКАСО е сорт с отлични вкусови качества на клубените, които са с овална форма, плитки очи, светложълта кожица с червени петна около очите и светложълт цвят на, месото. Растенията са с висок хабитус, с дебели стъбла, светлозелени листа и бели цветове.

Клубените, които са едри, а броят им в гнездото е среден, са предназначени за прясна консумация, съдържанието на сухо вещество в тях е сравнително ниско.

Пикасо е подходящ за всички почвени типове, като на по-леките почви може да се засажда и по-рано. Сортът е с добра издръжливост на високи температури и засушаване. Кожицата на клубените е здрава и устойчива на натъртване (не се образуват черни петна). Дава високи добиви и има отлична съхраняемост.

 

РАЯ е среднокъсен сорт, с овални клубени, плитки очи и червен цвят на кожицата. Цветът на месото е жълт. Клубените са средно едри по размери, повечко на брой в гнездо и изравнени. Растенията са с тъмнозелени листа и червено-виолетови цветове.

Рая е чудесен за прясна консумация, съдържанието на сухо вещество при него е високо. Подходящ е и за преработка в чипс и помфри. А предимството му, че след варене не потъмнява и консистенцията е кремовидна, го правят пригоден за направата на салати и картофено пюре.

Развива мощно стъбло, затова се препоръчва по-рядко засаждане. Рая изисква и висок агрофон, добре обработена почва и понася по-обилно торене с прегорял оборски тор. ,

Не е препоръчително да залагате клубените в студена почва. Освен това те са чувствителни и на вътрешни натъртвания и черни петна, затова трябва да се манипулира внимателно при изваждането.

Сортът е с отлична съхраняемост за дълъг период от време.

 

 

Нов късен сорт е ЕЛ ПАСО, чийто клубени са с продълговата форма, плитки очи, с гладка нежна и жълта кожица, със светложълт цвят на месото. Средно едри до едри по размери, средно е съдържанието и на сухо вещество. Растенията са с високхабитус и мощна коренова система.

Гладката кожица и привлекателният външен вир правят сорта много подходящ за продажба и пакетиране след измиване. Може да го засаждате на площи, където има сляпо куче, загубите са по-малки. Ел Пасо е добър за отглеждане на всички почвени типове, има много добра съхраняемост на клубените, но трябва да се манипулира внимателно при прибирането, за да се избегнат нараняванията.

 

 

АГРИЯ не се нуждае от представяне, това е сорт отдавна познат у нас и предпочитан от много стопани. Образуването на едри клубени е факт, определящ по-високите й по-широки тирове. Клубените са с продълговато овална форма, жълт цвят на кожицата и тъмно жълт на месото. Те са с високо съдържание на сухо вещество и отлични вкусови качества. Това е един от най-добрите и подходящи сортове за бланширани картофи (помфри), за чипс и за кухненски цели. Не е чувствителен на вътрешни натъртвания и механични повреди, може да се съхранява продължително време. Тъй като е сорт на по-хладния климат, препоръчително е отглеждането му на по-голяма надморска височина.

 

Свързани новини

Comment on this FAQ