Производство на картофи с лятно засаждане » Съвети в земеделието

Производство на картофи с лятно засаждане

Сортове. Импала, Конкорде, Санте, Аринда, Синора, Трезор, Дезире, Бинте, Надежда и др.

 

Предшественици. Рано прибрани зърнено-бобови култури като фиево-овесена смес, зелен грах, бакла, спанак, тиквички, ечемик, пшеница и др.

 

Избор на площи и подготовка на почвата. Много добри резултати се получават при отглеждането на картофите на дълбоки, рохки, структурни почви от типа на алувиално-ливадните почвени типове и канелени почви. При липса на влага в почвата задължително условие при това производство е да се извърши предварително поливане на площта. За целта през 0,8-1,2 м се прокарват поливни бразди и се подават 40-50 м3 вода на декар. След пресъхването при първа възможност площта се изорава на дълбочина 20-22 см, бранува се и се набраздява през 60 см. Според наклона на терена се оформя поливната мрежа, след което се пристъпва към засаждане на картофите.

Торене. Едновременно със засаждането в дъното на браздите се внасят по 20-25 кг на декар двоен суперфосфат, 15-20 кг калиев сулфат и 15-20 кг амониева селитра или 25 кг калиев нитрат. Част от минералните торове могат да се заместят с 400-500 кг на декар добре угнил оборски тор.

 

Борба с плевелите. След разсаждането на картофите, преди тяхното поникване, се внася хербицидът Афалон в доза 0,12-0,3 кг на декар, разтворен в 50-60 л вода. Може да се използва и Паторан – 0,2-0,4 кг на декар или Зенкор НП – 50-70 г на декар. През вегетацията за борба срещу житни плевели може да се използва Фузилад – 0,2 л на декар, а също и други препарати.

 

Срок и схема на засаждане. Късните картофи се засаждат в периода 20-25 юни до 15-20 юли. Най-добре е да се използват рътени клубени, съхранявани до засаждането в подходящи помещения. Клубените се засаждат по схема 60/25-30 см на дълбочина 6-8 см. Засаждането става ръчно, с конски плуг или разсадопосадъчна машина на равна повърхност. За един декар са необходими 180-250 кг рътени клубени.

 

Грижи през Вегетацията. При извършено предпосадъчно поливане на почвата натрупаният воден запас е достатъчен за нормалното поникване на растенията до 7-10 дни след засаждането. В случаи, когато се допусне пресъхване на почвата след засаждането, се налага поливка за поникване на картофите. Периодът между поливките след поникването на посева е 8-10 до 12 дни с размер на поливната норма 45-50 м.куб. вода на декар. Честите поливки са нежелателни и трябва да се избягват. Преовлажняването на почвата забавя нормалното протичане на образуването на клубени и наедряването им. През цялата вегетация картофите се поливат 6-8 пъти, като първата поливка се прави при пълно поникване на посева, а последната – към 15-20 септември.

Първото окопаване се извършва когато растенията достигнат височина 8-10 см. При тази и следващите обработки растенията се  загърлят с рохка почва. При липса на плевели най-добре е почвообработките да се правят с конна окопвачка или култиватор с последващо възстановяване на браздите. Броят на почвообработките варира от 2 до 4.

 

Борба с болести и неприятели. При това производство основен проблем е колорадският бръмбар. Борбата с него се води с използване на инсектициди като Децис 2,5 ЕК – 30-50 мл на декар, Севин (Карбарил) 85 НП – 125 г на декар, Карате -15-20 мл на декар, Амбуш 25 ЕК – 40-50 мл на декар и др.

Срещу картофената мана профилактично посевите се пръскат с Купроцин – 0,4%, Пероцин – 0,3% или смеси от Ридомил плюс-0,25% + Пероцин-0,3%, Дифолатан-0,2% + Ридомил плюс-0,15% и др.

При поява на първите петна от алтернария посевите се пръскат с фунгицидни средства – Дитан 45 М – 0,2 %.

 

Прибиране и добив. Късните картофи са готови за изваждане след 10-15 октомври. Ранните есенни слани могат да повредят само листната маса, но не и клубените. Готовите клубени имат затвърдяла кожица, която не се забелва. След изваждането те се просушават, сортират се и отиват на пазара или се съхраняват в подходящи помещения при температура 3-4°С и относителна влажност на въздуха 90-95%. Част от клубените могат да се използват за посадъчен материал за ранно производство на картофи.

Добивите в зависимост от спазването на технологията на отглеждане са от 2 до 3 тона на декар.

 

Свързани новини

Comment on this FAQ