Подкултури в овощната градина » Съвети в земеделието

Подкултури в овощната градина

ПОДКУЛТУРИТЕ В ОВОЩНАТА ГРАДИНА – ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ПО-МАЛКА ПЛОЩ

Често в дворните овощни градини се отглеждат подкултури. Необходимо е обаче да се знае следното:

Подкултури се отглеждат само в млади градини, до встъпването им в пълно плододаване. Ако дръвчетата са нискостъблени или палмети с разстояния на засаждане по-малки от 6 м, такава практика не се препоръчва дори и когато те са млади. Междуредията на храстовидните култури (малина, френско грозде, бодливо грозде, арония) се използват за отглеждане на подкултури най-много през първата година от засаждането им.

Прилага се много добра агротехника за всички растения. Почвата се поддържа винаги и навсякъде чиста от плевели чрез редовни обработки. Дърветата се окопават в широки (50-60 см в радиус) околостъблени кръгове или ивици по дължината на редовете.С всяка година те се разширяват и междуредовите култури се отдалечават от стъблата на дърветата с 40-50 см. Заетата от тях площ постепенно се намалява и когато дръвчетата се развият напълно, цялата повърхност се поддържа в черна угар. Внасят се редовно и по-големи количества торове, за да се задоволят напълно нуждите от хранителни вещества както на дърветата, така и на подкултурите. Полива се периодично. Растителната защита е затруднена. Често част от разтворите попадат върху подкултурите, без да могат плодовете им да се почистят добре от тях. Ето защо 20-25 дни преди прибирането на реколтата от междуредовите култури дърветата не трябва да се пръскат с отровни препарати, освен ако те не са с краткотрайно последействие. Грижите трябва да са много старателни през пролетта и лятото, когато растежът на дърветата и плевелите е най-буен.

Избират се като подкултури по възможност такива, които не са големи съперници на дърветата по отношение на влагата и хранителните вещества особено през април, май и юни и които нямат или имат по-малко общи вредители с тях. Взема се под внимание видовият и подпожковият състав на дърветата. Ако те са ябълки, сливи и дюли, може да се отглеждат подкултури, изискващи обилно напояване. Прасковите, кайсиите и бадемите обаче не понасят често поливане.

Късното поливане през есента на някои зеленчукови култури (късно зеле, праз, късни домати и други) удължава растежа на дърветата и дървесината им остава недобре узряла и чувствителна на измръзване. Правилно е междуредовите култури всяка година да се редуват – листни зеленчуци (салати, ранно зеле) – плодови зеленчуци (пипер, краставици, тиквички) – корено- и клубеноплодни (картофи, моркови) – бобови растения (фасул, бакла, грах). Особено полезни са последните, тъй като обогатяват почвата с азот. Избират се също така и култури, които с увеличаване на короните на дърветата да понасят и засенчването (фасул, салати и др.).

Подходящи подкултури са: невлачащият се фасул (пешак), грахът, баклата, краставиците, салатите, марулите, лукът, чесънът, спанакът, репичките, морковите, ранните домати и картофи, ранното зеле, дините, пъпешите, ягодите. Нормалното развитие и плододаване на овощните дървета при отглеждането на междуредови култури не се нарушава само при действително спазване на посочените изисквания, което в малките дворни овощни градини е напълно възможно.

  

 

Свързани новини

Comment on this FAQ