Патладжан

Патладжан (Solanum melongena)

Сем. Картофови (Solanaceae)

 

ПРОИЗХОД

 

Родината на патладжана са тропичните райони на Индия, а по-малка група произхожда от Централен и Южен Китай. Първите сведения за него са се появили в Европа едва през XVI век. У нас е пренесен от турците. Днес тази зеленчукова култура заема важно място в азиатските страни – Индия, Китай, Япония, Иран, Турция, Индонезия.

Калоричността на плодовете на патладжана не е голяма. Те съдържат 93% вода, около 3% захари, целулоза, калиеви соли и друга, както и малки количества Витамин В, С и каротин. Патладжаните са полезни при профилактиката и лекуването на атеросклерозата. Наличността на значително количество калиеви соли в плода увеличава диетичната му стойност, защото те спомагат за отделянето и изхвърлянето на течностите от организма. Патладжаните се препоръчват като храна за възрастни хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, особено при наличието на отоци вследствие на нарушена сърдечна дейност. Патладжаните са полезни и при подагра, защото те спомагат за изхвърлянето на солите на пикочната киселина заедно с урината, но не са подходяща храна при доказани заболявания на бъбреците и жлъчката.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар