Отглеждане на печурка в домашни условия » Съвети в земеделието

Отглеждане на печурка в домашни условия

Как да посадим печурки вкъщи? Това е въпросът , който всеки любител на гъбите си е задавал. Много от нас са правили опити да засяват печурки в домашни условия, но повечето опити са завърши ли с неуспех. Това е така защото макар и най-култивирана гъба печурката се развива при определени услови. Основната грешка на любителите е тяхното нетърпение.

За да посадим печурка в домашни условия ни е нужен посадъчен материал. Посадъчния материал в случаят е мицел, който ние сами ще си произведем.

Производство на мицел за засаждане на печурки:

1) Първи начин: Взимаме 2-3 килограма печурки набрани от нас самите, като се избират само големи добре узрели гъби с кафяв цвят на пластинките под гуглата. Поставя ме гъбите в хартиен пакет и ги оставяме на тъмно, но проветриво място при температура от 12 до 25 градуса.След една до две седмици престой, гъбите се покриват с подобно на паяжина вещество, това е мицел. Този мицел служи за за засяване, като го засяваме заедно с гъбите.

2) Вторият начин е малко по-сложен, но за сметка на това количеството получен мицел, е повече. Нужни са един-два килограма добре узрели печурки, които се накисват в 10 литра вода за 24 часа, след което печурките се изваждат от водата и в нея се поставя за 3-4 часа предварително сварено жито, ечемик или овес. След като престоят там минимум 3 часа, отцеждаме водата и поставяме житото на мушама за да изсъхне, като трябва да е с дебелина минимум 15 см. Температурата трябва да е от 12 до 22 градуса. За около 2-3 седмици мицелът обхваща цялото жито, тогава идва моментът, в който трябва да засеем гъбите.

Засяване на печурки.

Печурката не е капризна гъба, която добре вирее в България. За да засеете печурки, най-подходящи са найлоновите чували с размер 50 на 50см. Чувалите се напълват с компост примесен добре с мицел.

Как се прави компост за печурки?

Компостът е почвата, в която се засява мицела. Тя трябва да отговаря на две много важни условия:

1)Да бъде стерилен. Т.е. да не е заразен със мицел на други гъби и паразити.

2)Да бъде хранителен за гъбите.

Компостът за печурките трябва да съдържа 50% конски тор,10% процента, 30% градинска тор, 10% остатъци от кафе машина. Сместа се омесва много хубаво до еднородна маса и след това се добавя мицелът и отново се размесва добре. Чувалите се напълват и се оставят при температура 15-27 градуса, при влажност на въздуха 60%. Не забравяйте да поливате веднъж в седмицата! Така подготвен компостът плододава след 2-3 месеца.

Когато берете гъбите винаги използвайте ножче! Това ще осигури по -дълго и по-качествено плододаване !

 

Свързани новини

Comment on this FAQ