Отглеждане на пащърнак » Съвети в земеделието

Отглеждане на пащърнак

Произходът на пащърнака от Европа, където и сега се среща в диво състояние, определя изискванията, които има.

 

Изисквания към факторите на растеж и развитие

 

Изисквания към температурата. Пащърнакът презимува на открито при нашите климатични условия.

 

Изисквания към влагата. Пащърнакът изисква напояване, за да се получат редовни и качествени кореноплоди.

Изисквания към светлината. Пащърнакът изисква светлина, не понася засенчване.

 

Изисквания към почвата. Пащърнакът изисква по-дълбоки, структурни почви. Най-добре се развива на черноземни и наносни почви. Не се развива добре на бедни, плитки, плътни почви.

 

 

Ботаническа характеристика

 

Пащърнакът е двегодишно растение. Първата година формира листна розетка и кореноплоди, а през втората цветоносно стъбло, цъфти и дава семена.

 

Коренова система. Кореновата система на пащърнака е от добре разбит кореноплод и множество коренчета от втори разред по него.

 

Кореноплод. Кореноплодът е удължен, конусовиден, удебелен в горната част, кремавобял.

 

Листа. Листата са назъбени, светлозелени с дълги дръжки.

 

Стъбло. Стъблото израства през втората година до височина 1,50-1,60 м. От стъблото и листата се отделят вещества, които при допир предизвикват възпаление на кожата.

 

Цвят. Цветовете са по-едри от тези на магданоза, жълти, изискват кръстосано опрашване.

 

Семена. Семената са сламеножълти, плоски. Запазват кълняемост една година.

 

 

Сортове

 

Традиционно отглеждани сортове

 

Софийски кръгъл. Кореноплодите са силно скъсени, бели до кремави, лесно се изваждат от почвата.

Сортове пащърнакна холандската фирма „Беио Заден“, разпространявани от българската фирма „Елза Заден България“

 

Ню уайт скин. Много гладък кореноплод с отлично качество. Растенията са изправени. Вегетационен период – 125 дни. След поникване посевът се прорежда.

 

Ароу. Сорт с бърз растеж, подходящ за по-гъсти посеви. Кореноплодите са изравнени по форма, с отлично качество. Вегетационен период – 125 дни. След поникване посевът може да се прорежда.

 

 

Производство на пащърнак

 

Избор на площи. Най-подходящи за производство на пащърнак са по-дълбоките, структурни, богати на органични вещества почви по поречията на реките, но не задържащи продължително Време вода. Избягват се студени, плътни, с плитки подпочвени води площи.

 

Предшественици. Добри предшественици за пащърнака са бобовите култури и торените с оборски тор основни зеленчукови култури.

 

Основно торене. Извършва се есента с 30-40 кг/дка суперфосфат и 20-30 кг/дка калиев тор. На по-леки почви и при неторени с оборски тор предшественици се тори с 2-3 тона/дка угнил оборски тор.

 

Свързани новини

Comment on this FAQ