Нови перспективни сортове леща

По съдържание на белтъчини и по вкусови качества лещата не отстъпва на фасула и граха. Съдържанието на белтъчни вещества в семената варира между 25 и 32 на сто. Сламата е добра храна за домашните животни. Особено ценен фураж е плявата, която съдържа до 25 на сто белтъчни вещества и се приема с охота от добитъка. Лещата има и голямо агротехническо значение, тъй като тя е отличен предшественик за другите културни растения, особено за пшеницата и останалите зимници.
В официалната сортова листа са включени новите перспективни сортове леща Илина и Елица. Те са създадени в Държавния земеделски институт в гр. Генерал Тошево. Там се извършва сортоподдържане и разпространение на тази култура.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар