Нови български сортове градински фасул

Понякога наричат зеления фасул „растително месо“, защото е много богат на протеини, белтъци, въглехидрати и минерали. Той съдържа влакнини (целулоза), витамините С, РР, ВВ, както и вещества, които понижават количеството на лошия холестерол в кръвта. Особено ценно е, че в този зеленчук има комплекс от незаменими аминокиселини, които влияят върху основни процеси на обмяната. Имат значение за растежа и развитието на организма.

Неговата родина е Централна и Южна Америка, което никога не е пречело у нас, както и в други европейски страни да го имат за приятел и брат и да правят от него национални ястия. В Европа фасулът (Phaseolus vulgaris) е пренесен през XVI век – първо в Испания и Португалия, а след това в целия континент. У нас стига около XVIII век и е приет доста радушно. Макар да се засява по-ограничено, неговото производство има важно значение за консуматорите и е една от традиционните зеленчукови култури в България. Освен това зеленият фасул като бобова култура има голямо агротехническо значение за зеленчуковите сеитбообращения. Той обогатява почвата с азот. Полето след фасул е с рохкава структура, чисто от плевели и подходящо за всички останали култури освен тези от сем. Бобови.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.

 

 

Свързани новини

Напишете коментар