Мента – характеристика, сортове и особености, създаване на насаждения и отглеждане

МЕНТА

ПРОИЗХОД, РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ

Ментата (Menta piperita) е културно расте-ние, което се отглежда в цяла България, но се среща и като диворастяща. Културната мента се отглежда за етеричното масло в пистата (0.4-0.6%), съцветията (до 2%) и незначително в стъблата. Главен компонент на етеричното масло е ментолът, но се съдържа още терпенин, ментофуран, лимонен и др. Ментовото масло намира приложение в медицината, парфюмерията и хранително-вкусовата промишленост В медицината се използва като обезболяващо и противо-спазматично средство. Най-широко се използва за производство на пасти за зъби. Ментовите листа се из-ползват за приготвяне на чай с тонизиращо действие. Отпадъците от тревата имат добра фуражна стойност. Културната мента произхода от Англия и има две форми – черна и бяла. Черната мента, наречена английска, е по-разпространена и се отглежда у нас, докато бялата се отглежда главно във Франция. Най-големият производител на ментово масло е Италия. Средните добиви на зелена маса са 800-1000 кг/декар, а на етерично масло – от 3 до 5-6 кг/декар. Пазарът на Западна Европа през последните десетилетия се насочи към ментов лист за производство на чайове, самостоятелно или комбинирано, които действат освежаващо и нервноуспокоително. В съответствие с това, производството на мента у нас се ориентира към производство на сух ментов лист, а повече-то инсталации за дестилация бяха изоставени.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар