Лечебна ружа

Ботаническото име на лечебната ружа произлиза от гръцката дума ”άλθω”, което означава „лекувам”. Позната като храна и лекарство от древни времена, тя присъства и до днес в кухнята на много народи.

В арабската кухня се използва като листен зеленчук. Много често от нея приготвят здравословни, евтини и вкусни ястия. Вкусът й напомня спанака. В арабските магазини за хранителни стоки лесно може да се намерят прясно замразени смлени листа от ружа или изсушени и пакетирани. Изсушените се използват като добавка към ястия, а прясно замразените за приготвяне на супи. От тях се приготвя гъста супа, наречена „Молохия”, която се сервира обикновено заедно с пилаф от варен ориз (заради лаксативните свойства на ружата), като се прибавят по няколко лъжици ориз към супата.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар