Круша – сортове, отглеждане, резитба и защита от плевели

Крушата заема второ място след ябълката по разпространение между овощните култури от умерения климат.

Плодовете на културните сортове круша се консумират с охота в свежо състояние. Използват се като суровина за компоти, конфитюри и сушени резени. Наред с това заслужава да се отбележи и обстоятелството, че плодовете на десертните крушови сортове се търсят повече в сравнение с плодовете на добрите десертни ябълки. Плодовете на крушата съдържат и много полезни за човешкия организъм вещества – захари, минерални соли, витамини. Захарите са главно фруктоза – от 8 до 21 %. От минералните соли преобладават със съдържание на калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и арсен. От витамините в най-големи количества е вит. С, но съдържат и В1 В2, В6 И каротин.

Световното производство на круши е четири пъти по-малко, отколкото на ябълки. Това се дължи на следните по-важни причини; малко са висококачествените зимни крушови сортове, чиито плодове подобно на ябълките могат да се съхраняват до март – април; повечето висококачествени крушови сортове зреят през лятото и есента, когато има много други плодове; не са толкова издръжливи на транспорт; крушата е по-чувствителна както към големите зимни студове, така и към повратни пролетни застудявания и слани.

 

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар