Кога и как да засеем семената за производство на разсад » Съвети в земеделието

Кога и как да засеем семената за производство на разсад

Успешното отглеждане на зеленчуци на открито има своите тънкости, част от които се крият в грижите, които полагаме след засяване на семената

Всеки желаещ да отглежда зеленчуци на открити площи трябва да знае кога, какво му предстои да изпълни. Добрите грижи създават предпоствака за успешно развитие на културите и добри последващи добиви.

С настъпването на месец февруари в някои области на страната стартира и засяването на семена за производство на разсад. Времето за изпълнение на тази дейност много зависи от продължителността на разсадния период. Както вече писахме в статията Как сами да обеззаразим семената за разсад, определящи са и климатичните условия в различните райони.

Период на засяване и сеитбени норми

В равнинните части на Южна България сеитбата на пипер и патладжан може да започне около/на 1 февруари и да се изпълни до 10 февруари. За отглеждането на домати, семената могат да се засеят в периода от 10 до 20 февруари. Тъй като в северната част на страната е по-студено, там тези дейности могат да бъдат отложени във времето със 7 – 10 дни. С 10-15 дни по-рано може да пристъпят към сеитба земеделските стопани в най-топлите части на страната.

Всеки стопанин се стреми да отгледа гъст разсад. За целта е необходимо да се спазват сеитбените норми за отделните зеленчуци. За доматите тя е 3-4 г/м2, за патладжана – 5-6 г/м2, а за пипера – 12-15 г/м2.

Нека пристъпим към сеитбата

Препоръчително е сеитбата да се направи ръчно. Необходимо е преди да преминете към същинската част да навлажните повърхността на лехите. След това равномерно върху нея трябва да разпръснете семената и да ги покриете със слой от около 1,5 до 2,0 см от смеската, от която сте оформили лехите. Така може да преминете към уплътняването, за което може да използвате дървена тръмбовка или лек валяк. Според влажността на лехите трябва да извършите и поливането, което може да се направи чрез оросяване с 8 – 10 л/м2.

Много е важно след като приключите с тези дейности да покриете повърхността на лехите с прозрачно полиетиленово фолио. То може да бъде с дебелина 0,08 – 0,15 мм. Така ще се погрижите лехите ви да запазят оптималните условия, необходими на семената да поникнат.

За целта е нужно да контролирате и температурата на въздуха в оранжерията. Препоръчително е, за отглеждането на разсада за домати, тя да се поддържа в границите около 22-24 °С. За пипера и патладжана тя следва да бъде около 25-28 °С. Ако тези условия са спазени до 3-4 дни трябва да поникнат пипера и патладжана, а около 5-6-я ден и доматите.

Какво да правим, когато семената поникнат?

Когато установите, че повечето семена са поникнали е необходимо да направите корекция в температурата на въздуха в оранжерията. При отглеждането на разсада за домати, за около 10 дни трябва да поддържате дневната температура в границите 16-17 °С, а на нощната – 10-12 °С. При пипера и патладжана тези стойности са малко по-високи. Дневните трябва да бъдат около 18-20 °С, а нощните – 14-16 °С. Те също трябва да се поддържат такива за около седмица. Така ще помогнете на младите растения да развият надземните си части и да се окоренят по-добре.

След като изпълните тези условия и изтече посоченият срок, отново трябва да повишите температурата на въздуха в оранжерията, за да достигне тя близко до оптималната. Важно е да ограничите поливките, за да не възникнат подходящи условия за развитие на болести. При повишена влага в лехите, младите растенията може да пострадат от болестта сечене по разсада. Ако забележите такива признаци трябва да подсипете разсада с почва или суха смес. След това поливате с 0,1 % разтвор на фундазол или метил-топсин като внимавате количеството да е по 3-4 литра на 1 м2.

 

Свързани новини

Comment on this FAQ