Как да отгледаме брюкселско зеле » Съвети в земеделието

Как да отгледаме брюкселско зеле

Хранителен състав и здравословни ползи

Брюкселското зеле е зеленчук богат на калий, калций, магнезий, желязо, манган, натрий, селен, фосфор и др. минерали. В хранителния му състав влизат още бетаин, витамин А, С, Е, К1 и част от групата В. Консумацията му има много благотворно влияние върху човешкия организъм. Зеленчукът е добър източник на фибри, който освен всичко друго съдържа и много малко калории. Консумацията му предпазва от загуба на плътност на костите, сърдечно съдови и ракови заболявания. Според някои проучвания дори подпомага унищожаването на раковите клетки. Брюкселското зеле е много подходяща храна за хората, които са решили да направят прочистват режим и имат нужда да детоксикират телата си. Освен това зеленчукът има и противовъзпалително действие.

Особености при отглеждането

Брюкселското зеле се отличава с малките зелчета, които достигат до около 5 см и се образуват в пазвите на листата на стъблото. Обикновено то достига височина от 80-90 см. От зелчетата могат да се приготвят различни ястия. Самите те са крехки, нежни и с много приятен вкус. Особеното при този зеленчук е, че добивите са по-ниски.

За брюкселското зеле е важно да се знае, че издържа на ниски температури до -10°С и може да презимува на полето.

Много е чувствително към засушаване и се развива най-добре на структурни и влагоемки почви.

Брюкселското зеле се отглежда чрез разсад. Важно е семената да се засеят още през месец април. Културата се отличава с дълъг вегетационен период. Необходимо е засаждането да се направи в края на месец май и на разстояние 50-70 см. В случай, че се направи по-нагъсто се забавя формирането на зелчетата. Необходимо е да се прекършат стъблените върхове, когато започне формирането на зелчетата. Чрез тази процедура се ускорява самото формиране и уплътняването им.

По време на вегетацията се полагат грижи както при цветното зеле и броколито.

Добиви и реколтиране

Реколтата от брюкселско зеле се прибира през октомври. За целта е необходимо растенията да се изрежат, а зелчетата да се оронят. Важно е да споменем, че те трябва да се оползотворят по-бързо. Зимоустойчивите сортове могат да се използват, когато искаме да удължим срока на консумация на зеленчука. Характерното за тях е, че в зимните месеци се оставят да презимуват или се презасаждат на закрити площи.

 

Свързани новини

Comment on this FAQ