Как сами да обеззаразим семената за разсад » Съвети в земеделието

Как сами да обеззаразим семената за разсад

Не винаги фирмата производител обеззаразява семената, а това е задължителна процедура преди сеитбата

В първите месеци от годината работата на земеделските стопани не е прекалено много, но пък е от съществено значение за развитието на селскостопанските култури на по-късен етап. През януари и февруари стартира подготовката за отглеждането на някои видове разсад. Много от земеделските стопани имат ясна идея какви култури искат да отгледат в своите стопанства. Нужно е да се избере подходящото място за всяка от тях, да се проучат изискванията и почвените им нужди, за да се развиват растенията добре. Не винаги човек разполага с подходящите условия за успешно отглеждане на избраните селскостопански култури. Хубаво е да се преценят добре предимствата и недостатъците на различните сортове, да изберат оптималните условия за засаждане, да се потърсят и осигурят нужните препарати за подхранване и защита както на растенията, така и на почвата.

Специалистите съветват избора на семена да се извършва от лицензирани производители или дистрибутори. Така се гарантира качеството на продукта. Именно той е в основата на очакваните добиви след това. Понякога фирмата производител по една или друга причина не извършва обеззаразяване на семената. Ако такова е направено, то най-често на опаковката е поместена информация за това. Процедурата обаче е задължителна преди сеитбата.

Методи за обеззаразяване

В настоящата статия ще се спрем на различните методи, които може да приложите, ако семената, които сте избрали не са били обеззаразени. Един ефективен и лесен начин е чрез накисване в различни препарати. Ако разполагате с 0,2 % разтвор на син камък може да накиснете семената в него за период от 24 часа. Ако сте решили, че искате процедурата да бъде по-кратка, може да използвате 1 % разтвор на калиев перманганат и да накиснете семената само за 1 час. Независимо кой от двата вариант ще предпочетете, след накисването задължително трябва подсушите семената. Така веднага след като приключите и с тази процедура може да преминете към сеитбата им.

Експертите споделят, че един от най-ефективните начините за обезвреждане на много видове гъбички, бактерии и вирусни инфекции е чрез употребата на 30 %-ов перхидрол. За целта е необходимо да го разредите с вода в съотношение 1:10. В удобен пластмасов съд се поставят семената и готовия разтвор, след което се преминава към същинската част – разбъркването. Необходимо е то да бъде често. Важно е да знаете, че при обеззаразяване на семена за домати, тази процедура трябва да продължи 25 минути, а за пипер и патладжан разбъркването се извършва в продължение на 30 минути. След като семената бъдат обеззаразени е необходимо да бъдат промити с чиста вода. Тази процедура е препоръчително да се изпълни няколко пъти. Накрая идва ред и на подсушаването им.

Засяването на семената до голяма степен зависи от продължителността на разсадния период. Важни са и климатичните условия на съответния район. В равнинните части на Южна България сеитбата на пипер и патладжан може да се извърши през периода 1 – 10 февруари. Желаещите да отглеждат домати, могат да засеят семената от 10 до 20 февруари. В Северна България, където температурите са по-ниски тези периоди могат да бъдат отложени със 7 до 10 дни. Най-рано към сеитбата може да се премине в най-топлите южни части на страната. Там това може да се направи 10 – 15 дни по-рано.

 

Свързани новини

Comment on this FAQ