Градински грах

ЗНАЧЕНИЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ

 

Грахът е ценна зърнено-бобова култура, семената на която се използват за храна на хората и фураж на животните. Семената се консумират в зряло или зелено състояние. Хранителната стойност на граха се обуславя от високо съдържание на белтъчини (26-27%, на третото място след соята и лупината). Зелената маса е богата на протеин и витамини и е ценен фураж.

Предимствата на граха като култура са много: като бобова култура, обогатява почвата с азот; възможно най-добрия предшественик – освобождава почвата рано и я оставя чиста от плевели; невзискателна към почва и условия на отглеждане; високо съдържание на пълноценен протеин; изключително добри кулинарни качества и пр. Грахът е широко разпространена култура в света, но в последно време се наблюдава тенденция за намаление на площите и общото производство.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар