Брюкселското зеле – произход, свойства и разпространение

Брюкселското зеле (Brassica oleracea var. gemmifera) принадлежи към семейство зелеви, към което са също главестото зеле, цветно зеле, броколи и алабаша. То е популярна култура в хладните райони на Северна Европа, където измествало голяма степен главестото зеле. Името му произлиза от Белгия, където е било отглеждано в 16 столетие и от там разпространено в околните европейски страни. Предполага се че произхожда от мутация на савойското зеле.

По своята биологична стойност и деликатесен вкус брюкселското зеле се нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произход. То съдържа 150-250 мг витамин С, който е в много стабилна форма и не се разрушава при съхранение. Богато е също на витамини също В2, РР и каротин, минерални соли, въглехидрати, багрилни вещества, етерични масла и органични киселини. Поради високото съдържание на желязо е подходяща храна за лекува-не на малокръвие. В Европа и САЩ се цени много заради деликатесния вкус.

 

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар