Броколи – деликатесна и ценна култура

ПРОИЗХОД ,СВОЙСТВА И ОПИСАНИЕ

 

Броколи (Brrassica oleracea var. botritis) е член на семейство зелеви и е тясно свързано с цветното зеле, брюкселското зеле и алабаша. Съществува известно объркване в литература-та относно таксономията на цветното зеле (карфиол) и броколи.

Броколи и карфиол са два деривата на зеле-то, селекционирани за техните незрели, деликатесни глави. Двете култури са със сходна морфология, изисквания, технология на отглеждане и използване. Броколито се отглежда за гроздо – видните зелени (или пурпурни) съцветия от цветни пъпки, които се берат преди отваряното. Главите на цветното зеле се състоят от абортирали, деформирани цветни пъпки, които са спрели развитието си. Растенията могат да дадат жизнени цветове и семена, ако се отгледат като ранна култура при условия на ранно и трайно топло време и продължителен ден през пролетта.

Културата се цени за високата хранителност и диетични свойства на главите. Хранителните вещества \л витамините са концентрирани от листата в цветните пъпки, които са много по-ценни от листата на обикновеното главесто зеле. Броколито и карфиолът са с високо съдържание на антиокосиданти и с добре изразени антиракови свойства.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Свързани новини

Напишете коментар