Билки – Част 13 » Съвети в земеделието

Билки – Част 13

Чувен – Chenopodium Bonus-Henricus L.
дива лобода, див спанак, влашки спанак

Чувена расте из тревистите и рудерализирани места, предимно в планините между 800-2000 м надм. височина.

Описaние: многогодишно тревисто растение с право, зелено или червеникаво, 5-80 см пирамидално разклонено стъбло и с месест, дебел и многоглавест корен.

Листата са копиевидни, целокрайни, покрити с белезникав прах. Цветовете са зелени и дребни, събрани във връхно тясно пирамидално метличесто съцветие. Младите растения са покрити с брашнен налеп.

Използваема част са корените на растението, които се вадят рано напролет – март или наесен, след узряването на семената

август-октомври, се почистват, измиват сe, а по – дебелите се нацепват надлъж и на парчета до 10 см дълги. Сушат се на сянка или в сушилня при е до 50С. Изсушените корени са тъмносиви, с характерен мирис и блудкаво-стипчив вкус.

Лечебно действие и приложение: слабително, кръвоочистително.

Българската народна медицина препоръчва корените на чувена при хемороиди, камъни в бъбреците, сифилис, като

слабително и др., а външно – за бани при рани и циреи.

Като продукт

Чувен – стрит корен

Може да се използва при: хемороиди, бъбречнокаменна болест, запек, сифилис, циреи, кожни обриви.

Начин на приготвяне: 1 чаена лъжичка от корените се варят в продължение на 10 минути в 500 грама вода. Прецежда се и се пие 3-4 пъти дневно по 100 грама преди хранене.

 

Сарсапарила – Smilax Officinalis L.

Сарсапарила е известна в световната фитотерапия и хомеопатия билка с противоалергично, диуретично и хормоналностимулиращо действие.

Като продукт

Сарсапарила – сух корен

Може да се използва при: акне, кожни обриви, подагра, лупус, цистит, безапетитие, псориазис и тумори.

Силен имуностимулант!

Начин на приготвяне: 1 супени лъжици от билката ври 10 минути в 500 грама вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 100 грама преди ядене.

 

Тлъстига – Sedum Acre L.

Лютивата тлъстига е многогодишно тревисто растение с тънко, разклонено коренище с къси отчасти подземни издънки. Расте по каменисти и скалисти места. В България е установен е във всички флористични райони. От 0 до 2000 метра надморска височина

Стъблата са разклонени от основата, полегнали или възходящи и са два типа: цветоносни – носещи цветовете и стерилни – без цветове. Цветоносните стъбла са възходящи или изправени, 5-15 cm високи, голи, разклонени.

Листата на цветоносните стъбла са последователни, раздалечени, 2-5 mm дълги и 2-3 mm широки, яйцевидни, месести; върху стерилните стъбла листата са плътно, керимидообразно наредени. В основата на цветоносните стъбла се запазват изсъхнали ципести листа.

Цветовете са 5 делни събрани във връхни съцветия. Венчелистчетата са 5 дълги от 5 до 10 mm, златистожълти. Тичинките 10, малко по-къси от венчето.

Цъфти май-август

Растението е лечебно, декоративно, медоносно и отровно. Употребяема част за лечебни цели е стръка.

Билката се суши в силно проветриви помещения или под навеси. Стръковете се разстилан на много тънък пласт (1-2 cm). Стръковете и листата са с високо водно съдържание и сушенето става бавно. През първата седмица билката се обръща всеки ден, след това обръщанията се разреждат в зависимост от състоянието на билката и времето.

Лютивата тлъстига има хипотензивно и общоукрепващо действие.

Като продукт

Тлъстига – сух стрък

Може да се използва при: хиперациатиет, язва на стомаха, атеросклероза, малария, хемороиди, високо кръвно налягане и др.

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката киснат 1 час в 500 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 грама преди ядене.

 

Страшниче – Asplenium Trichomanes L.

Страшниче е дребно многогодишно растение с късо, вилужно разклонено корени­те, покрито с кафяви линейни люспи.

Листата са дълги 5—15 см, презимуващи, голи, с дръжка 2-3 пъти по-дълга от петурата, дихотомично разделена на 2-4 линейни дяла (1 мм широки), които към основата си са клиновидно стеснени, към горната си част заострени, целокрайни или късо вилужно изрязани.

Време за бране-юни до август.

Рандеман-от 5кг свежи стръкове се получава 1кг сухи,а от 3кг свежи корени-1кг сухи.

Расте из пукнатини на скали в цяла България до високопланинския пояс.

Надземната част на растението, по-рядко корените се употребява в народната медицина против уплаха,страх.

Употребява се, като 10-15гр.ситно счукани стръкове се заливат с 500гр вряща вода и след изстиване запарката се прецежда и се пие по 3-4 супени лъжици дневно.

Като продукт

Страшниче – лист

Може да се ползва при: страхова невроза, сърдечна невроза, косопад и маточни възпаления.

Начин на употреба: 1 чаена лъжичка от билката се залива с 250 грама гореща вода. Кисне 30 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 80 грама преди ядене.

 

Кисел трън – Berberis Vulgaris L.

Описание:

Киселия трън се среща ограничено в страната и събирането му като лечебно растение се регулира с ежегодна заповед на министъра на околната среда и водите. Особено отрицателно въздействие оказва събирането на корените като билка. Листопаден бодлив храст. Достига височина 1,5 (3) метра. Бодлите тройноразделени до 2 cm дълги.

Листата са прости, овални или широко елиптични до обратно яйцевидни, с мрежесто жилкуване, бодливо назъбени по ръба, дълги 2,5-5,5 cm, стеснени в къса дръжка, събрани в снопчета по 2-12.

Цветовете са жълти, ароматни, събрани по 15-30 в увиснали, дълги 3-6 cm гроздовидни съцветия.

Плодът сочна, цилиндрична кисела червена ягода, дълга до 1 cm, широка до 0,5 cm, с по 2-3 семена.

Цъфти април-юни.

Корен от кисел трън – събира се през пролетта (март-април) при започване на сокодвижението или през есента (октомври – ноември) след узряване на плодовете. Надземните части се изрязват до основата. С копач се разкопава около растението в радиус 50 cm и на дълбочина до 50-60 cm. След това корените се издърпват с ръце. Събраните корени се изтръскват добре от пръстта, след което се събират в торби, кошове или други съдове.

Корените (и кората им) притежават жлъчкотворно, жлъчегонно и утеротонично действие. Това действие се определя от съдържащите се алкалоиди и предимно от берберина. Отвара от корените и кората от корени или препарати съдържащи алкалоиди от тези дроги засилват образуването и отделянето на жлъчка, подобряват апетита и храносмилането, тонизират маточната мускулатура. Оказват и диуретичен ефект.

Корените и кората от корени на киселия трън са отровни! При предозиране са възможни отравяния! Да се използват само по лекарско предписание.

Плодовете се консумират като храна под формата на сладка, компоти, ликьори и други с леко жлъчегонно и подобряващо храносмилането действие

Като продукт

Кисел трън

Може да се ползва при: възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур, чернодробни и жлъчни заболявания, маточни заболявания, гной в урината, безапетитие.

Начин на употреба: 1 чаена лъжичка от корените се варят в 300 грама вода 4-5 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти по 100 грама преди ядене.

 

Синя метличина – Centaurea Cyanus L.

Едногодишно или двегодишно тревисто растение. Расте в цялата страна от 0 до 1500 m надморска височина по тревисти места, край пътища, в посеви и др.

Стъблото е високо от 10 до 80 cm.

Листата са зелени до сивозелени, горните са с линейно-ланцетна форма, целокрайни, долните листа са цели или лировидно пересто наделени.

Цветовете са събрани в единични кошнички по върховете на стъблата. Обвивката на кошничките е с диаметър около 12 mm. Плодовете са плодосемки с хвърчилка, дълги са 3-4 mm.

Цъфти юни – юли.

Растението е лечебно, декоративно и плевел. Отровно!

Препоръчва се при безапетитие, лошо храносмилане, магарешка кашлица, ангина, възпаление на бъбреците, чернодробни и жлъчни заболявания, възпаление на очите и др.

Използват се и течни екстракти с 40° алкохол.

Билката се прилага и външно при заболявания на кожата и за промивка при възпаление на очите.

В народната медицина се използват и други видове метличина, а именно: Centaurea diffusa Lam. и Centaurea stoebe L. — при треска и диария.

Като продукт

Синя метличина – сух цвят

Може да се използва при: лошо храносмилане, възпаление на гърлото и бъбреците, магарешка кашлица, жълтеница и други.

Начин на употреба: 1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 500 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 грама след ядене.

 

Череша – дръжки – Prinus Avium L.

Черешите са познати от преди около 300 години пр.н.е. През вековете черешовите дървета са били възхвалявани както заради техния вкусен и сочен плод, така и заради красотата им.

Най-известни сортове череши са:

Бинг: Най-широко разпространеният сорт череши. Когато са напълно узрели, са почти черни. Големи, кръгли, сочни и сладки.

Ламбер: Плодът е тъмно червен, с форма на сърце и малко по-малък от Бинг. Има богат, сладък вкус.

Рение: Цветът им е светло кремав до златист, на места розов или червеникав. Месото им е сладко и деликатно, а сокът – безцветен.

Плодовете на черешата са нетрайни и срокът на използването им е кратък. В състава им присъстват витамините С, РР и каротин и др.

Чай от черешови дръжки се приготвя по следния начин: шепа добре измити черешови дръжки се заливат с литър вряла вода и се оставят на къкрят на котлона в продължение на 7 минути. След това течността трябва да преседи поне 20 минути. Ежедневно се приемат по 2 чаши от течността.

Като продукт

Черешови дръжки – изсушени

Може да се използват при: воднянка, камъни в бъбреците, нередовна менструация, полова слабост, простатит, артрит, чернодробна цироза.

Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от нарязани дръжки се варят в 500 грама вода по 10 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 100 грама преди ядене.

 

Салеп – Orchis Maculata L.

петнист салеп

Многогодишни тревисти растения с развити две подземни грудки.

Цветовете събрани в съцветие клас или грозд. Устната на цвета обърната надолу, цветовете с шпора. Всички околоцветни листчета събрани във вид на шлем или 2 от тах разперени.

Латинското име на рода се произнася “орхис”. Името на рода идва от гръцката дума orchis, която означава тестис, по аналогия с подземните грудки наподобяващи тестиси.

Съществуват няколко вида Салеп: Orchis cordigera – Салеп широколистен, Orchis coriophora – Салеп дървеницов, Orchis laxiflora – Салеп блатен, Orchis mascula – Салеп мъжки, Orchis militaris – Салеп шлемовиден, Orchis morio – Салеп обикновен, Orchis pallens – Салеп бледен, Orchis papilionaceae – Салеп пеперудоцветен, Orchis punctulatum – Салеп точков, Orchis purpurea – Салеп пурпурен, Orchis spitzelii – Салеп шпитцелов, Orchis tridentata – Салеп тризъбест, Orchis ustulata – Салеп опърлен.

Билката се използва при: кашлица, бронхит, възпаление на дихателните пътища, пневмония, язва, стомашно – чревни възпаления.

Като продукт

Петнист Салеп – стрит на прах

Може да се ползва при: кашлица, бронхит, възпаление на дихателните пътища, пневмония, язва, стомашно – чревни възпаления.

Употреба: Цялото пакетче се разбърква със 100 грама топло прясно мляко. Изпива се на 3 пъти за деня на гладно.

 

Гледичия – Gleditsia triacanthos L.

Гледичия е дърво, достигащо у нас до 20 м, с дълги до 10 см прости или разклонени, остри, червенокафяви шипове.

Сортове:

G. triacanthos е високо и бързорастящо дърво, достига 7,5 м височина. Най-добрият сорт е G. triacanthos ‘Sunburst’ – по-ниськ, без бодли, със златисти листа напролет. G. triacanthos ‘Elegantissima’ е с кожести листа.

Листата са перести или двойно перести, 20—30 см дълги.

Цветовете са жълтозелени, събрани в сбити гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на листата.

Плодът е сърповидно извит или надлъжно усукан боб, 30—45 см дълъг и 3—4 см широк, кафяв, лъскав, многосеме-нен. Цъфти през юни — юли, а плодовете узряват септември — октомври.

Разпространение:

култивира се често като декоративно и противоерозийно дърво из цялата страна. Произхожда от Северна Америка.

Употребяема част. Използуват се младите листа (Folia Gleditsiae) и плодовете (Fructus Gleditsiae).

Действие:

установено е, че алкалоидът триакантин действува спазмолитично, съдоразширяващо, понижава артериалното налягане и възбужда дишането.

Приложение:

листата са употребяват за лечение на спастични състояния и колики, при язвена болест, колит, бронхиална астма, спазми на жлъчните и пикочните пътища и др. Плодовете с обвивката оказват слабително действие при хроничен запек.

Начин на употреба:

Използува се запарка от младите листа при дневна доза 1 чаена лъжичка листа на 250 см3 вода.

Като продукт:

Гледичия – плод

Начин на употреба: Използува се запарка от младите листа при дневна доза 1 чаена лъжичка листа на 250 см3 вода.

 

Царевична коса – Zea Mays L.
царевична свила

 

Родината на царевицата е Мексико. Тя започва да се отглежда в Европа след Великите географски открития, т.е. през XVI век. В Индия и Китай култивирането ѝ започва през XVII в.Първите европейци, които са я видели, били моряците на Колумб, стъпили на бреговете на Америка преди 500 години.

Царевицата е едногодишно културно растение с право, неразклонено, до 3—4 м високо стъбло.

Листата са линейни, с успоредно жилкуване.

Цветовете са еднополови; мъжките са събрани във връхни метличести сьцветия, а женските – в кочани, разположени по стъблото. Цъфти през лятото.

За лечебни цели се използват дългите нишковидни близалца на женските цветове – т. нар. царевична коса или свила.

Използва се като: кръвоспиращо, жлъчегонно и пикочогонно средство при бъбречно каменна болест, цистити,жлъчни дискенизии, възпаления и конкременти, гинекологични кръвоизливи, атеросклероза и др.

Като продукт

Царевична коса – изсушена

Може да се използва при: възпаление, пясък и камъни в бъбреците, чернодробни и жлъчни заболявания, воднянка, маточни кръвотечения, тения.

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се заливат с 500 грама вряла вода и киснат 2 часа. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден по 100 грама преди ядене. 

 

Свързани новини

Comment on this FAQ