Арония » Съвети в земеделието

Арония

АРОНИЯ (Sorbus melanocarpa)

Аронията е ново растение за нашата страна. Родината му с Северна Америка. Поради ценните му качества, напоследък се правят успешни опити за култивирането му у нас. Представлява компактен храст, достигащ на височина 2,5-3м, с лъскави, неназъбени листа. Плодовете му са а дребни синьочерни зрънца, които но форма наподобяват миниатюрни ябълки.

За лечебни цели и за нуждите на хранително- вкусовата промишленост се събират плодовете на аронията. Те съдържат много витамини – Р, С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията в, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително прсвъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калций, калий, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.

У нас вече са правени успешни опити за култивирано отглеждане на арония. Резултатите са насърчителни. Ако решите да я отглеждате, няма да бъде излишно да се обърнете за помощ към Института за планинско животновъдство и земеделие в Троян.

Аронията вирее добре на най-различни почви, освен солените, мочурливите и каменистите. Но за да получавате редовно добри реколти, трябва да я отглеждате на добре наторени, леки и пропускливи почви.

Най-подходящи за нея са песъчливо-глинеститеи горски почви. Добре се развива в предпланинските области и където сумата на годишните валежи е по-висока,а и атмосферната влага е повече. Освен това трябва да имате предвид, че аронията е светлолюбиво и много взискателно Към температурата растение. Ако почвата е кисела, трябва да внесете варовик

Най-целесъобразно е размножаването на аронията чрез семена. Тях трябва да засеете през есента, но след съответната стратификация, това може да стане и през пролетта. Плодовете, които ще съберете през септември, трябва да измиете и подсушите, да ги прекарате през сокоизстисквачка. Остатъчната каша промийте с вода. Здравите семена ще отпаднат на дъното на съда. Тях трябва да съберете, изсушите и засеете в земята. Добре с да засеете семената покарай оградата, върху дълбоко изриголвана и очистена от плевелите площ. Семената засейте на редове на дълбочина 1, 5 см. След това посипете посева с тънък пласт от добре угнил оборски тор.

Грижите за растенията след проникването им се състоят в редовно плевене, окопаване и поливане. Засега не са известни някакви вредители или болести, които да нападат аронията.

На другата есен трябва да изкопаете и сортирате отгледаните фиданки. Добре развитите екземпляри засадете на редове през7-8см и разстояние между фиданките в реда от15-20см.

Климатичните условия у нас са благоприятни за отглеждането на арония и за получаването на добри реколти. Понеже цъфти късно, за нея не са опасни късните пролетни застудявания, които често съсипват овощната реколта

Семената можете да засеете и през пролетта, но само ако преди това са били стратифицирани в продължение на 150 дни.

Аронията може да се размножава и чрез коренови издъни, ако разполагате с растсния-майки с добре развита коренова система. В такъв случай храстите ще започнат да плододават още на втората година. 

 

Свързани новини

Comment on this FAQ