OIW ще прави презентации на български вина в Париж » Съвети в земеделието

април 25, 2024

OIW ще прави презентации на български вина в Париж

Международната организация по лозарство и винарство – OIW ще организира специална презентация на български вина в Париж.  Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните  проф. Димитър Греков и генералния директор на Международната организация по лозарство и винарство – OIW Жан-Мари Оран в Париж. „Много държави като Румъния, Аржентина и Израел участват в подобни дегустации, които се организират от нас  с цел популяризиране  на качествени вина от различни страни”, поясни г-н Оран. От своя страна министър Греков отбеляза, че това е важно за рекламата на българските вина, която трябва да става все по-мащабна и агресивна. Той посочи, че  през 2013 г.  България е изнесла два пъти по-голямо количество вино  в сравнение с 2012 година. „Развитието на лозарството е сред приоритетите в работата на Министерството на земеделието и храните и ние правим всичко възможно да рекламираме българските вина на международния пазар”, подчерта министър Греков.

Господин Оран  отбеляза, че  през последните години  в България е направено много за модернизирането на сектора. Той каза още, че има тенденция за подобряване качеството на вината  в световен мащаб.

Международната организация по лозарство и винарство – OIW има магистърска програма по лозарство и винарство в университета в Монпелие, а в България тя се изучава в Аграрния университет в Пловдив. Двамата се договориха за партньорство между двете магистърски  програми с цел обмяна на специалисти.

На срещата присъства и извънредният и пълномощен посланик на  Република България във Франция Ангел Чолаков.

 

За автора

Сродни публикации