MARS: Топлото време през юни не оказва влияние върху добива на зърнени култури » Съвети в земеделието

април 22, 2024

MARS: Топлото време през юни не оказва влияние върху добива на зърнени култури

Акценти

  • За пролетният ечемик се прогнозира евентуално по-слаби добиви, заради това, че се намира в по-ранна фаза на растеж

Експертите на Европейската агенция за мониторинг на аграрните култури отчетоха, че на редица места в Европа юни е бил най-горещият месец от 1979-та  година насам.

Особено последната седмица на месеца се е характеризирала  според тях с изключително горещото време в Западна Европа, пише AgPress.eu.

Най-голямо влияние върху агрокултурите топлата вълна е оказала в Източна Испания, Източна Франция, Германия, Чехия, Полша, Литва и Латвия.

На ниво ЕС се очаква климатичните условия да не окажат влияние върху добивите от твърда пшеница, зимен ечемик и рапицата. Сравнително слабо е и негативно влияние върху добивите от слънчоглед, царевица и зимна мека пшеница. Потенциалът за добив на пролетен ечемик и пролетна пшеница се очаква да бъде значително по-малък. Перспективите за захарното цвекло и картофите също са понижени. Все още са възможни общи добиви в зависимост от топлинните условия и наличието на вода през следващите месеци.

Нетипичното топло време в България е довело до температури с между 2 и 4 градуса над нормите, като дните с температури между 15 и 30 градуса са превишили средния показател с между 5 и 15 дни. Валежите през юни са били над средните за сезона.

Поради факта, че есенниците са в късен етап на зреене, се очаква ефекта върху тези сортове пшеница, ечемик и рапица от топлото време да е малък. От MARS прогнозират по-скоро негативно влияние на климатичните условия върху качеството на зърното заради комбинацията на горещо време и влага. За пролетният ечемик се прогнозира евентуално по-слаби добиви, заради това, че се намира в по-ранна фаза на растеж.

Благоприятно влияние върху вегетативното развитие на царевицата е оказало топлото време.

*MARS – Европейската агенция за мониторинг на аграрните култури

 

 

За автора

Сродни публикации