Със специално съобщение излязоха от Европейската агенция по безопасност на храните.
В него се казва, че коронавирусът не се предава чрез храните, съобщава UkrAgroConsult.
Към момента няма доказателства, че храната се явява потенциален източник или път за предаване на вируса.
„Опитите ни с предходни коронавируси като остър респираторен синдром на коронавирус (SARS-CoV) и близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV) показва, че подобни вируси не се предават чрез храната“, заяви главният научен сътрудник на EFSA Марта Хугас.
Предвид това, че Covid 19 e тръгнал от животни, най-вероятният начин на предаване е от човек на човек при кашлица или кихане.
По-рано от СЗО публикуваха щателни препоръки за:
- – приготвяне на храните, като измиване на ръцете;
- – грижлива обработка на месото;
- – предотвратяване на възможно замърсяване на вече приготвената храна.
Както е известно EFSA е базирана в италианската провинция Парма, която е под карантина заедно с останалата част на страната.