EFSA: Коронавирусът не се предава чрез храната » Съвети в земеделието

август 02, 2021

EFSA: Коронавирусът не се предава чрез храната

Със специално съобщение излязоха от Европейската агенция по безопасност на храните.

В него се казва, че коронавирусът не се предава чрез храните, съобщава UkrAgroConsult.

Към момента няма доказателства, че храната се явява потенциален източник или път за предаване на вируса.

„Опитите ни с предходни коронавируси като остър респираторен синдром на коронавирус (SARS-CoV) и близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV) показва, че подобни вируси не се предават чрез храната“, заяви главният научен сътрудник на EFSA Марта Хугас.

Предвид това, че Covid 19 e тръгнал от животни, най-вероятният начин на предаване е от човек на човек при кашлица или кихане.

По-рано от СЗО публикуваха щателни препоръки за:

  • – приготвяне на храните, като измиване на ръцете;
  • – грижлива обработка на месото;
  • – предотвратяване на възможно замърсяване на вече приготвената храна.

Както е известно EFSA е базирана в италианската провинция Парма, която е под карантина заедно с останалата част на страната.

 

За автора

Сродни публикации