Eдва 200 са биопчеларите в България » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Eдва 200 са биопчеларите в България

Едва 200 души в България произвеждат биологичен мед, докато общо регистрираните пчелари у нас са 19 000, съобщи председателят на съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов. Той обяви още, че тази година общо произведеният мед е с една трета по-малко спрямо миналата година заради лошото време през лятото.

По думите му по-малки са количествата на добития акациев и манов мед. Въпреки това от бранша не очакват дефицит на сладката стока у нас, тъй като по принцип произвеждаме повече от нея отколкото потребяваме.

„Само една трета от произведения мед остава за вътрешно потребление”, уточни инж. Михайлов. Той допълни, че страната ни изнася големи количества от продукта основно за страните от Европейския съюз и Близкия изток.

Тази седмица ще бъде важна за пчеларите, тъй като започват разяснителни кампании по условията за кандидатстване по Националната програма по пчеларство. По време на информационните дни пчеларите ще се запознаят и с възможностите за кредитиране на одобрените инвестиции по програмата със средства на фонд „Земеделие”, както и с условията за промотиране на българските пчелни продукти.

Малко над 4,4 млн. лв. са предвидените средства по програмата, които ще отидат за техническа помощ на пчеларите, борба срещу вароатозата, анализ на меда и подновяване на кошери. Приемът на заявления за пари по програмата започва на 17 ноември, уточниха от фонд „Земеделие”. Документи ще се приемат до 28 ноември.

Експерти от отдел „Месо и пчеларство” уточниха, че документите по мерките за борба с вароатозата, физикохимичен анализ на пчелния мед и купуване на кошери, отводки и пчелни майки трябва да се подава лично или чрез упълномощено лице. Специалистите изтъкнаха, че часът на подаване на документите няма да бъде водещ критерий за класирането.

 

За автора

Сродни публикации