99 % от българските гъби са за износ » Съвети в земеделието

април 25, 2024

99 % от българските гъби са за износ

99 на сто от българските гъби са за износ. Това съобщи председателят на асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове в България инж. Юлиян Колев. Той изтъкна, че забраната за внос на европейски храни в Русия е помогнала на родния бранш. „Заради ембаргото страните от Европейския съюз имат интерес да купуват гъби от България”, уточни той.

По думите му страната ни изнася от деликатеса най-вече в Европа. Родните преработватели намират пазар още в Швейцария и САЩ. Китай също е голям потребител на гъби, но азиатската страна също има големи количества от тях, които изнася за чужди пазари.
„Продаваме 12 вида гъби. Сред тях са манатарките, пачият крак, булката, челядинката, майската”, допълни Колев. Той каза още, че в момента най-масовите гъби у нас – манатарката и пачият крак – се изкупуват за 3,50 – 4 лв. за килограм от пунктовете.

В сравнение с преди две години цената е паднала наполовина. „Тогава изкупната стойност на манатарката беше 8 лв.”, припомниха от бранша. Оказва се, че цената не е проблем за берачите и те успяват да си докарат добра надница.
Преди дни от сектора обясниха, че берачите на диви гъби в Пазарджишко изкарват по 100 лв. на ден. Берачите се похвалиха, че понякога успяват да получат и повече от изкупвачите, ако стоката е много високо качество.
По думите на Колев в момента браншът има успехи. Оказва се, че въпреки малкия интерес към гъби на родния пазар, от сектора успяват да реализират стоката си. „Няма непродадена стока. За всичко има пазар”, подчерта Колев. Той допълни, че сред спънките за сектора е ДДС-то. „Възстановяването на ДДС е големият ни проблем”, обясни той.

 

За автора

Сродни публикации