8-те храни, които не трябва да топлим в микровълнова фурна » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

8-те храни, които не трябва да топлим в микровълнова фурна

Акценти

  • Цвеклото е пълно с полезни съставки за човешкия организъм, но то трябва да се консумира само когато е прясно

Без значение колко е вкусна и полезна храната, която сме приготвили, тя може да изгуби много лесно своите полезни свойства, ако бъде претоплена в микровълнова.

Днес ще ви представим списък с храните, които трябва да хапвате веднага, след като ги приготвите и не е добра идея да топлите в микровълнова.

Пилешко месо

Пилешкото месо може да се хапва до 2 дни след приготвянето му. След този период претоплянето му може да предизвика бурна реакция в стомаха и да ви причини редица неразположения.

Гъби

Гъбите се хапват веднага след приготвянето им. При при престояването и претоплянето им съставът на протеините в тях се изменя, което може да е причина за проблеми с храносмилането.

Цвекло

Цвеклото е пълно с полезни съставки за човешкия организъм, но то трябва да се консумира само когато е прясно. Тези съставки намаляват, когато премине през топлинна обработка.

Картофи

Картофените ястия също не трябва да се оставят за дълго в хладилник, защото тяхната хранителна стойност започва постепенно да намалява, а накрая претопленото ястие може да бъде наистина токсично за организма.

Спанак

Спанакът е продуктът с най-високи нива на нитрати, заради което консумацията му в претоплен вариант може да е много опасна. Нитратите в претопления зеленчук могат да доведат до канцерогенеза.

Целина

Подобно на спанака целината също е с много високо ниво на нитрати, заради което не трябва да се претопля. Ако зеленчукът е част от супа или друго ястие, задължително трябва да го премахнете при претопляне.

Яйца

Претоплените варени или бъркани яйца могат да бъдат токсични за стомаха ви. Те трябва да се консумират, веднага щом ги приготвите, и в никакъв случай не трябва да ги хапвате, ако са току-що извадени от микровълнова фурна.

Източник: Една.бг

 

 

За автора

Сродни публикации