8-те храни и напитки, помагащи да регулираме нивата на кръвната си захар » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

8-те храни и напитки, помагащи да регулираме нивата на кръвната си захар

Акценти

  • Сладките картофи са по-добър вариант от белите за хората с диабет

Симптомите на диабет могат да бъдат контролирани с помощта на здравословна и балансирана диета.

Някои храни обаче са особено полезни за регулирането на кръвната захар.

Д-р Сара Брюър (награждаван автор на здравна литература и дипломиран лекар, нутриционист и нутритерапевт) обяснява кои други хранителни продукти допринасят най-съществено за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Специалистката препоръчва всеки ден да се консумират между три и пет от посочените храни.

Елементи като хром и магнезий, които могат да се набавят от храни или под формата на добавки, също допринасят съществено за регулирането на кръвната захар и помагат за предпазване от усложнения, свързани с диабета.

Хром съдържат продукти като яйчен жълтък, сирене, плодове и зеленчуци, червено месо, варива, пълнозърнести храни, черен пипер. Отличен източник на магнезий са морските дарове, месото, яйцата, млечните и пълнозърнестите продукти, варивата, ядките, зелените листни зеленчуци.

Авокадото е богато на полезни мазнини, сред които мононенаситени мастни киселини. Замяната на част от въглехидратите в храненето с тях съществено подобрява контрола над кръвната захар.

Червеното вино е богат източник на антиоксиданти като ресвератрол, които допринасят за намаляване на повишените нива на инсулина при диабет тип 2.

Чаят, по-специално зеленият и белият, съдържат антиоксиданти, които повишават инсулиновата чувствителност.

Бадемите оказват положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Те са засищащи и могат да се консумират без да доведат до напълняване. Имат нисък гликемичен индекс, богати са на протеини, влакна, „добри“ мазнини и антиоксиданти.

Сладките картофи са по-добър вариант от белите за хората с диабет. Ограничаването на приема на храни като бели картофи и бял хляб с висок гликемичен индекс и съдържащи т. нар. „бързи“ въглехидрати подобрява инсулиновата чувствителност.

Канелата съдържа вещества, които повишават секретирането на инсулин от клетките и съответно допринасят за подобрен контрол над диабета.

Черният шоколад допринася за намаляване на инсулиновата резистентност, при която клетките в тялото не реагират правилно на хормона инсулин – фактор, който в крайна сметка може да доведе до развитието на диабет тип 2.

Зелените листни зеленчуци като спанак и кейл осигуряват защита срещу свързана с възрастта дегенерация на макулата – честа причина за отслабено зрение при хора с диабет.

Отделно зеленчуци като зеле, бобови култури и някои грудкови растения като артишок съдържат вещества, които понижават нивата на кръвната захар.

 

 

 

За автора

Сродни публикации