8-те причини да ядеш хумус всеки ден » Съвети в земеделието

декември 03, 2023

8-те причини да ядеш хумус всеки ден

Акценти

  • Хората, които хапват по-често хумус, имат по-нисък индекс телесна мазнина и не са толкова склонни към напълняване

Хумусът е добре позната арабска разядка, която напоследък е на голяма почит и у нас.

Но освен супер вкусен и засищаш, хумусът е и много полезен, защото ни дава чувство за ситост, но не тежи в стомаха.

Обикновено се приготвя от нахут, сусам, зехтин, лимонов сок и чесън.

Той е не само изключително апетитен, но е и богат на хранителни вещества и носи множество полза при консумация.

Вижте 8-те полезни свойства на хумуса, които със сигурност ще ви изненадат и накарат да си похапвате от арабската разядка по-често.

1. Богат е на протеини – хумусът доставя на организма ни голямо разнообразие от различни витамини и минерали. Той е отличен растителен източник на протеини, което го прави отлична хранителна опция за веганите и вегетарианците.

2. Бори се с възпаленията – хумусът съдържа нахут, зехтин и сусам (тахан) – все съставки, които имат доказано противовъзпалително действие.

3. Източник на фибри- той е богат на фибри, които спомагат за редовната и по-добра функция на червата. В допълнение, тези фибри спомагат и за растежа на полезна бактерия, която подхранва клетките в червата ни.

4. Контролира нивата на кръвната захар – хумусът има нисък гликемичен индекс, което значи, че бавно пуска захарите в организма. За това помагат още устойчивото нишесте, мазнините и протеините, които съдържа.

5. Намалява риска от сърдечни болести – съдържа нахут и зехтин – две съсътавки, които доказано намаляват риска от сърдечни заболявания.

6. Спомага за контрола на килограмите – както вече споменахме, хумусът е отличен източник на фибри и протеин, а те спомагат за намаляването на теглото. Проучвания показват, че хората, които хапват по-често хумус, имат по-нисък индекс телесна мазнина и не са толкова склонни към напълняване.

7. Безглутенов е, не съдържа ядки и млечни продукти – идеална храна е за хора с алергии и непоносимости към различни храни!

8. Лесен е за направа и консумация – хумусът може да се направи и консумира по много начини. Трябват ви само съставките и блендер!

Източник: Edna.bg

 

За автора

Сродни публикации