741 земеделски производителя от област Велико Търново ще получат ваучери за гориво » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

741 земеделски производителя от област Велико Търново ще получат ваучери за гориво

741 земеделски производителя от област Велико Търново са подали заявления за получаване на ваучери за гориво за настоящата година. Срокът за кандидатстване беше до 31 януари. Това съобщи Тодор Тодоров, главен секретар на Областна дирекция „Земеделие” Велико Търново.
Предвидените средства за гориво за земеделските производители в национален мащаб са 84 млн. лв. Парите ще бъдат преведени на два транша през април – май тази година и през януари 2015.
Регистрираните земеделски производители варират между 2000 и 2200 души годишно. Едва една трета от тях ще се възползват от ваучери за гориво през тази година. Най-много са подадените заявления от землището в Свищов – 161, следват тези от Павликени – 150, а на трето място са производителите от Велико Търново с 115 заявления. Най-малко са молбите от Елена -16 и Сухиндол – 23. „Тези резултати бяха очаквани, защото в Елена обработваемите земи са малко, там има повече пасища и ливади. А Сухиндол е малка община, с малки землища и не можем да очакваме много заявления от производителите там”, коментира още Тодор Тодоров. Контролът над средствата ще се извършва от фонд „Земеделие”. Производителите, които са получили ваучерите ще се отчитат чрез специални доклади. В тях ще описват подробно кога и за какво е използвано закупеното гориво.

 

За автора

Сродни публикации