70 % от пчелите в Тервелско са унищожени (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

май 29, 2024

70 % от пчелите в Тервелско са унищожени (ВИДЕО)

Акценти

  • Пчеларите подготвят и протест с исканията си на 23 май в столицата

70 % от пчелите в Тервелско са унищожени, алармираха стопани.

Направените проби от анализа показват, че насекомите са натровени от забранени препарати за растителна защита.

Пчеларите недоволстват от липсата на контрол и организират протест в столицата.

Мариян Чакъров от Тервел се занимава професионално с пчеларство от 2003 г. В последните 3 години той търпи огромни загуби. Отглежда 150 пчелни семейства и близо 80 на сто от тях са натровени в последните седмици.

„Загубите просто не мога да ги изчисля. Постоянно възстановявам, мъча се да направя някакво пчеларство, но явно няма как да се получи при това системно пръскане, ежедневно, през светлата част на деня”, коментира Чакъров.

Венцислав Вълчев има 90 кошера. Мъжът е регистриран като млад пчелар преди 3 години. В средата на април установява, че 70% от пчелите му са унищожени. Младежът уведомява контролните органи и заплаща 420 лв. за лабораторен анализ на мъртвите насекоми.

„В пробите на пчелите излезе хлорпирифос-етил, който е забранен инсектицид от началото на 2020 г., както и фенпропиморф фунгицид. Нищо не се случи в крайна сметка”, обяснява Венцислав Вълчев.

Масово натравяне на пчели от препарати за растителна защита има в цялата страна, съобщиха от браншовата организация „Български свободни пчелари”, които имат структури в 20 области.

„Няма никакъв контрол. Тези опасни химични препарати – това са бойни отровни вещества”, смята Ясен Янев, председател на сдружение „Български свободни пчелари”.

От областната служба по земеделие съобщиха, че препаратът, установен при мъртвите пчели, не съвпада с този, с който местният арендатор е пръскал посевите си. Все пак той е санкциониран от Агенцията по храните, защото не е уведомил за третирането.

Пчеларите настояват за законодателни промени, с които земеделските производители да бъдат задължени да използват само безвредни препарати за растителна защита.

 

За автора

Сродни публикации