70 млн. евро увеличение на бюджета на ЕС поискаха евродепутати » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

70 млн. евро увеличение на бюджета на ЕС поискаха евродепутати

Акценти

  • Необходими са още 50 млн. евро за "Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията"

Средствата ще бъдат насочени по две пера за борба с АЧС.

Предложение за увеличение на средствата за борба с африканската чума по свинете отправиха евродепутатите Иво Христов и Кармен Аврам (Румъния). Те са членове на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Те  поискаха в бюджета на ЕС да бъдат включени допълнителни 70 млн. евро за борба с болестта.

Две са отправените предложения. Според едното е необходимо увеличение в размер на 50 млн. евро на перото „Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията“. Второто е за повишаване с 20 млн. евро на средствата по перо „Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза“.

Така Фондът за спешни мерки ще разполага с по-голям финансов ресурс за подпомагане на държавите-членки и фермерите, които се опитват да се справят с последиците от различни заболявания, в случая с тези от АЧС.

Според Иво Христов тези средства са необходими защото липсва перспектива за ликвидиране на заболяването. То се разпространява все повече, нанасяйки сериозни икономически щети.

С второто предложение следва да се осигурят допълнителни 20 млн. евро за проучване и разработка на ваксина срещу АЧС. Такава към момента няма, а за разработването й са нужни поне 6 до 8 години. Тъй като САЩ търгува със страни, в които има случаи на АЧС, учените там работят за създаването на ваксина.

Според Христов би било по-добре държавите от ЕС да не разчитат на ваксина от трета страна.

По данни на DG SANTE от началото на годината до средата на месец юли в ЕС са регистрирани 3 548 случая на АЧС. От тях 334 са при дивите прасета и 3 214 сред домашните прасета. В броя на домашните са включени животните в индустриалните комплекси и домашните такива.

 

Сродни публикации