60% ръст на доходите в земеделието ще върне българите от полетата на Европа » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

60% ръст на доходите в земеделието ще върне българите от полетата на Европа

Акценти

  • Производството на ягоди е труден, но доходоносен бизнес, констатират горските

Около 60 % ръст на доходите в земеделието може да върне сънародниците ни от полетата на Западна Европа, защото българите работят в сектор „Земеделие“, но не в България.

Това каза пред БНР Анелия Иванова – председател на Федерация „Земеделие“ в КТ „Подкрепа“.

Тя даде пример с цената на труда във Франция, където е 10,15-10,20 евро на час. Иванова уточни, че за България няма такава статистика за цена на труда на час, но масово става дума за заплащане в размер на минимална работна заплата.

„Фермерите казват, че по време на кампания плащат около 1200-1500 лева, но няма работници. Отговорът на въпроса защо няма работници е несигурността в работата – тя е сезонна. Ние предлагаме тези работници да бъдат наети на трудов договор. Ако е възможно, да бъдат прехвърляни от едно стопанство в друго – през целия сезон. Започвайки с брането на рози, да приключат дейността си есента с брането на гроздето“.

Анелия Иванова припомни, че заради кризата с коронавируса ЕК е предоставила различни мерки за увеличаване на държавните помощи.

„Ние предлагаме част от тези средства, които се отпускат, да бъдат насочени пряко към подпомагане на доходите в сектора с около 60%“.

По думите ѝ: „Ниската цена на труда, която плащат фермерите, е основната причина за липсата на желание у българите да работят в земеделието. В същото време тази работа не е устойчива, в сектор „Земеделие“ работата е сезонна. Затова предлагаме държавата да направи всичко необходимо, за да подпомогне доходите на работниците във фермите„.

Иванова заяви, че Агенцията по заетостта трябва да се включи по-активно в изпълнението на посредническата дейност между търсещите работа и предлагащите.

„Трябва да има желание от двете страни обаче. Да има желание от страна на българските работодатели работещите в сектора да искат да си изсветлят дейността. Министър Деница Сачева призова няколко пъти фермерите да подават заявление за нуждата от работна сила“.

Според Иванова сектор „Земеделие“ в България е изключително в сивата част на икономиката.тд

 

За автора

Сродни публикации

1 Коментар

  1. Mustafa Ramadan
    Mustafa Ramadan

    Вие гледайте дето са тука те да пеизбят при тази бюрокрация и пречки които се създават
    Останахме само градски хора и по селата капризнещи за всичко

     

Коментарите са заключени.