60 % от пшеница във Видинско е още на полето » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

60 % от пшеница във Видинско е още на полето

Акценти

  • Пшеницата, която остава неприбрана на полето е с влошено качество
  • Царевицата се е повлияла значително по-добре от обилното количество валежи

Навсякъде в страната зърнопроизводители се оплакват от лошото време и трудностите по прибирането на реколтата. Не останаха по назад и във Видинско, където до момента са прибрали  едва 40% от пшеницата. Закъсненията и там са причинени от обилните валежи и невъзможността машините да влязат да работят. Зърнопроизводителите обясниха, че пшеницата, която остава неприбрана на полето е с влошено качество. Тя няма да може да се използва за хлебопроизводство и ще остане за фураж.

Прогнозите за цените на качествената продукция тази година показват скок спрямо миналогодишните. Очаква се качествената пшеница, която търсят хлебопроизводителите да бъде сравнително по-скъпа спрямо търгуваната през 2017 г. Очакванията са грубо казано за увеличение с 20-30 лв за тон. Само за сравнение миналата година хлебната пшеница се е търгувала на цена 260-270 лв/т., а тази година може да достигне 300лв/т.

За разлика от пшеницата, царевицата се е повлияла значително по-добре от обилното количество валежи, паднали до сега.

При слънчогледа обаче нещата не изглеждат така положително. Честите валежи по време на цъфтеж са изключително благоприятна среда за развитие на различни болести по растенията.

Всички стопани в областта се надяват на хубаво време, за да може работата да продължи и да успеят да приберат продукцията си.

 

Сродни публикации