6 600 са станали биопроизводителите през 2018 г. » Съвети в земеделието

май 20, 2024

6 600 са станали биопроизводителите през 2018 г.

Акценти

  • За последните 10 години броят на биопроизводителите се е увеличил 20 пъти

Все повече расте интересът към родните био продукти.

През почивните дни, на 6 юли 2019 г., във Варна се проведе пазар и кулинарна демонстрация. Повече от 20 родни биопроизводители представиха продуктите си на жителите и гостите на Варна. Събитието беше организирано от Министерство на земеделието, храните и горите пазар. Посетителите на изложението имаха възможност да дегустират и да си закупят органични продукти, сред които био козе и овче сирене, гъби шайтаке, био сокове от арония, ябълки, круши, вина, произведени от био грозде, пресни плодове и зеленчуци, мед, шафран и др. Представени бяха продукти от доказани български производители. Те са подкрепени от Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г).

За последните 10 години сериозни нараства интереса към био производството, а така се подпомага и развитието му. В рамките на този период биопроизводителите са се увеличи 20 пъти. Това стана ясно от данни, предоставени от Елена Иванова, директор на дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХГ. Тя откри събитието, което се проведе в Морската градина на Варна. През 2008 г. броят на биологичните производители е бил едва 311, докато към 2018 г. тази цифра се е повишила до 6 600.

 „В подкрепа на сектора от страна на министерството се отделя значителен финансов ресурс. Освен по отделната мярка 11 „Биологично земеделие“, повече от 100 млн. евро е получил секторът и чрез инвестиционните мерки на ПРСР.“ Това коментира още Иванова.

По време на кулинарната демонстрация, която се проведе в рамките на пазара, Ути Бъчваров показа предимствата на родните биопродукти. Гостите на събитието имаха възможност да опитат и от специално приготвените миди с ориз и девесил по Варненски.

 

За автора

Сродни публикации