6.4 млн. лв. е бюджетът по Националната програма по пчеларство 2020 г. » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

6.4 млн. лв. е бюджетът по Националната програма по пчеларство 2020 г.

Акценти

  • Приемът по мерките ще стартира в края на месец февруари

Бюджетът по Националната програма по пчеларство за 2020 г. е в размер на 6.4 млн. лв.

Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов при официалното откриване на 18-тото Международно изложение „Пчеларство – 2020“. Той допълни, че размерът на средствата, които ще получат пчеларите тази година, е с 35 % повече в сравнение с миналата година.

Приемът по мерките ще стартира в края на месец февруари.

Заместник-министър Иванов подчерта, че МЗХГ отдава голямо значение на пчеларството.

Не случайно само то има самостоятелна програма в сектор „Животновъдство“, каза още той. По думите му, инициирани са редица инициативи съвместно със сдруженията и съюзите на пчеларите в България.“ Създадохме Консултативен съвет по Пчеларство. На него съвместно ще се решават проблемите в сектора„, уточни заместник-министърът на земеделието, храните и горите.

Най-сериозният проблем е отравянето на пчелните семейства.

Tой е най-осезаем през пролетта, когато започне селскостопанската дейност.

„По този повод въведохме стандартна оперативна процедура за вземане на проби. Също така създадохме и лаборатория. В момента се акредитират методите. Целта е в началото на земеделския сезон да можем да отговорим подобаващо на бранша и нарушителите да бъдат изпратени на съд“, подчерта той.Заместник-министър Иванов съобщи още, че се инициират и обучения на пчеларите в страната във връзка с новостите в сектора.

В изложението тази година участват над 135 фирми, както и представители на 20 държави.Форумът на пчеларите е организиран от Областния пчеларски съюз в Плевен в партньорство с Министерството на земеделието и храните и областната администрация в града. На него  пчеларите от страната и Балканите могат да се  снабдят с всичко необходимо за производство на мед и пчелни продукти.Изложението ще продължи до 9 февруари включително.

 

За автора

Сродни публикации