6 000 безработни с агроквалификация на борсата могат да влязат в нашето земеделие, ако получат покана » Съвети в земеделието

септември 29, 2023

6 000 безработни с агроквалификация на борсата могат да влязат в нашето земеделие, ако получат покана

Акценти

  • Безработните, които откажат насочване към подходяща за тях работа, съответно имат санкции

Повече от 6000 квалифицирани работници, работили в аграрния сектор тук и в чужбина, са регистрирани в момента в Бюрата по труда.

Това съобщи Елка Димитрова, представител на Министерството на труда и социалната политика.

В момента в Бюрата по труда има регистрирани 281 000 безработни. Само за един месец те са станали с 90 хиляди повече, уточнил експертът.

„Фактът, че доста страни искат „зелени коридори“, за да отидат нашите селскостопански работници да работят при тях, говори че тези работници са в България в момента“, констатирала още Димитрова.

Първо собствениците на розови градини ще се сблъскат с нуждата от достатъчно квалифицирани работници.

Тя препоръча на земеделските стопани да предложат работа на безработните, изградили трудови навици в селското стопанство на Англия, Германия и други страни. Фермерите – работодатели следва да се обърнат към Бюрата по труда и да заявят своите нужди. Законът у нас определя, че безработните, които откажат насочване към подходяща за тях работа, съответно имат санкции. След отказ такъв безработен отпада от регистрите на Агенцията по заетостта. В тази ситуация той автоматично губи и социалните помощи.

Необходимо е да се заявяват потребностите в бюрата по труда. Да се търси съдействие и да се насочват хора, които да бъдат наемани за работа в земеделието, препоръча експертът от Министерството на труда и социалната политика. Тя е категорична, че на борсата има много хора, имащи добър опит от работа в други страни от Европейския съюз.

Според Димитрова еднодневните договори в някаква степен защитават и самия земеделски стопанин./ Агрозона

 

 

За автора

Сродни публикации