552 млн. евро са изплатените суми по ПРСР за 2015 г. » Съвети в земеделието

май 20, 2024

552 млн. евро са изплатените суми по ПРСР за 2015 г.

„552 млн. евро са изплатените средства по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) за 2015 година от страна на Европейската комисия в националния бюджет“,  заяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на пресконференция по повод разпространената в медиите информация, че близо един милиард и сто милиона лева за вече изпълнени проекти по Програмата са спрени. Той подчерта, че още през месец март на тази година, сумите са били възстановени в националния бюджет, като от тях близо 182 млн. евро не подлежат на възстановяване, защото това е сума по авансовото плащане от 2008 година.

Още през март 2016 г. средствата са възстановени на националния бюджет, като от тях близо 182 млн. евро не подлежат на възстановяване, защото това е сума по авансовото плащане от 2008 година“, обясни зам.-министър Грудев. „Спрени пари и наложени санкции няма в такива размери. Това са обективните числа“, подчерта Васил Грудев. Той допълни, че в момента има 9 отворени процедури, като при всяка една от тях може да има някаква минимална санкция. А информация по процедурите ще предоставим на Комисията през месец октомври.

Зам.-министърът коментира още, че в доклада за Сертифициращия орган има единствено нанесени бележки за счетоводни корекции. „Към днешна дата има определени санкции в размер на 26 млн. евро, но те са по различни одитни мисии, например: бенефициенти по общини и др. Следващият месец се очаква да излязат резултатите от проверките по енергийни проекти, но те ще е в размер на приблизително 3 млн. евро“, информира зам.-министър Грудев. „Всички решения за налагане на санкции са публични и обявени на интернет страницата на ЕК и всеки може да се запознае с тях“, съобщи още Грудев.

 

За автора

Сродни публикации