540 тарикат фермери опитаха да измамят Фонд "Земеделие" » Съвети в земеделието

април 22, 2024

540 тарикат фермери опитаха да измамят Фонд „Земеделие“

Акценти

  • Шефът на фонда предупреди, че при натрупани санкции по обвързана подкрепа парите могат да се удържат от друга схема

Фермери от Пловдив, Хасково, Плевен и Благоевград се прочуха скандално.

541 земеделци от четирите области са подали най-много фалшиви декларации при опит да получат подпомагане по схемата за обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Васил Грудев.

Не знам дали доматите са новите тикви, но доматите полско производство са една от културите, които са с най-висок процент на липса при проверките на място. Резултатът от инспекциите сочи над 11 000 декара площи, заявени по схемите за обвързано подпомагане, върху които не намерихме нито един зеленчук, каза Грудев. Той уточни, че измами имало също при полските краставици, лука и картофите.

В област Пловдив най-честите нарушения били при доматите, картофите и пипера.

Проверките показали:

  • – липсващи домати върху 2368 дка;
  • – картофи ​- върху 470 дка;
  • – пипер – върху 530 дка.

В област Хасково най-много несъответствия имало при краставиците. При заявени 2744 декара с краставици не е открит нито един жив зеленчук, посочва Грудев. В област Благоевград измамата е при картофите, които са липсвали върху 850 заявени декари за подпомагане.

Подобна е картината и с отглеждания лук, където фалшивите декари са 1520. Нарушение има и при пъпешите – 1037 фалшиви дка. При проверка за отглеждани домати са открити 542 дка „тревясало поле“.

Тарикатите няма да получат подпомагане и ще бъдат глобени. Шефът на фонда предупреди, че при натрупани санкции по обвързана подкрепа парите могат да се удържат от друга схема.

Ако разминаванията са повече от 50% на ниво индивидуален фермер, санкциите ще бъдат прехвърлени и към подпомагането по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), което получава съответния бенефициент, като с това плащането по СЕПП бъде намалено.

С това ние искаме още веднъж да покажем, че приемаме като наша кауза обвързаната подкрепа. Няма да допуснем компромис с разходването на средствата. При обвързаната подкрепа имаме общ пакет, който се дели на допустимите хектари. Тоест колкото повече са те, толкова по-ниска става ставката на съвестните и реалните производители, уточни Васил Грудев.

През март 2019 г. бе утвърден размерът на плащането по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци и плодове за 2018 г. За един допустим за подпомагане хектар зеленчуци (основна група) субсидията е 1277,62 лева на хектар за първите 30 допустими за подпомагане по схемата хектари.  Над 30-ия хектар сумата пада на 851,75 лева на хектар.

Тези, които произвеждат  оранжерийни зеленчуци, имат право на 17 021,85 лева на хектар. Зел​ето, дините и пъпешите са в отделна група за подпомагане. При тях се плащат по  735,49 лева на хектар за първите 30 хектар​а и по 490,33 лева на хектар за над 30-ия хектар. При плодовете помощта е 1759,98 лева на хектар за първите 30 хектара и 1173,32 лева за над 30-ия хектар.

Отделна от основната група плодове е ставката за десертното грозде и  сливите. Фермерите, които отглеждат тези култури, се подпомагат с 1006,17 лева на хектар за първите 30 хектара и 670,78 лева на хектар за над 30-ия хектар.

 

За автора

Сродни публикации