54 овце мъртви заради нападение от мечка » Съвети в земеделието

септември 29, 2023

54 овце мъртви заради нападение от мечка

Акценти

  • Това е третия подобен инцидент, които се случва на стопанина за последните 4-5 години

Електропастирът не успя да опази животните

В село Малево, област Смолян е регистрирано нападение от кафява мечка. Стопанин на 155 овце е подал сигнал, че стадото му е нападнато от хищник. За нещастие 54 от животните му са мъртви. Това е третия подобен инцидент, които му се случва за последните 4-5 години. Първите нападения са били със значително по-малко на брой умъртвени животни. При първото мечката е убила две от овцете му, а при второто – три. След първите два инцидента от екоинспекцията му дали и електропастир за защита от мечки. За съжаление сега той не е помогнал много и броя на убитите животни е значително по-голям.

Стопанинът разказва, че след паша е прибрал овцете в огражденията на базата си в село Малево. Тъй като е от село Хвойна не е бил в района по време на нападението. През нощта мечката е прескочила електропастира, който трябва да пази овцете. Убила е една и е разкъсала други две. Останалите животни в уплахата си при опит да се приберат в обора са се задушили. Пострадали хора за щастие няма.

Специалисти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян са извършили оглед на мястото и са установили, че нападението наистина е от кафява мечка.

Стопанинът ще получи обезщетение за убитите животни.

 

Сродни публикации