5-те полезни храни, подходящи за зимните месеци » Съвети в земеделието

май 26, 2024

5-те полезни храни, подходящи за зимните месеци

Акценти

  • Лененото семе, тиквените семки и орехите доставят достатъчно омега-3 мастни киселини, които са необходими за работата на ключови системи на организма

През есенно-зимния период много хора се оплакват, че силите им намаляват.

Според диетолога Сони Нараг, за повече самочувствие е необходимо да се откажем от мазната храна и захарта и да увеличим други продукти.

Когато ни е студено, със сигурност ни трябва топла и вкусна храна. Тя ще сгрее душата ни и ще ни даде енергия, но не бива да залитаме и към прекалено мазните и сладки храни, защото може да си направим много лоша услуга.

Студ, мрак, вируси дебнат отвсякъде – ето защо зимното ни меню трябва да бъде разнообразно и винаги да включва храни, съобразени с особеностите на студения сезон.

През студените месеци няма много слънце, което води до липсата на ценния витамин D. Него може да си го набавим от определени храни.

Някъде ще прочетете, че мазните храни са идеални за зимата и не го отричаме, но все пак трябва да внимаваме точно какви са тези мазни храни и колко от тях похапваме.

Такива са ненаситените мазнини в рибата. Богати на такива мазнини са сьомга, скумрия, сардина, риба тон, сафрид, херинга, моруна и др. Мазнините в рибата са доказано профилактично и лечебно средство при сърдечно съдови, неврологични, онкологични заболявания. Освен това, в рибата се съдържат и ценните мастноразтворими витамини Д, А и Е.

Моркови – Важно е в организма да постъпват вит. С и вит. А, които поддържат зрението и кожата. Морковите са отличен източник на тези витамини.

Пържени яйца – Пържените яйца със зеленчуци са оптимално съчетание на белтъчини и растителни антиоксиданти.

Ядки – Лененото семе, тиквените семки и орехите доставят достатъчно омега-3 мастни киселини, които са необходими за работата на ключови системи на организма. Всички ядки трябва да бъдат включени в храната през зимата. В кашуто например има много вит. Е, който е важен за кожата, а заради студа тя е в стрес.

Сусам – Обикновените сладки храни е добре да бъдат заменени с енергийни блокчета със сусам и тръстикова захар. Сусамът е отличен източник на антиоксиданти, а тръстиковата захар предпазва от недостиг на желязо.

Канела – На фона на общото намаляване на силите този десерт е отлична добавка към храната.Сладкишите с канела също са подходящ десерт. Тази подправка засилва имунитета и осигурява прилив на енергия. / Дарик

 

 

За автора

Сродни публикации