5-те задължителни полезни храни за студените месеци » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

5-те задължителни полезни храни за студените месеци

Акценти

  • Всички ядки трябва да бъдат включени в храната през зимата

През есенно-зимния период много хора се оплакват, че силите им намаляват.

Според диетолога Сони Нараг, за повече самочувствие е необходимо да се откажем от мазната храна и захарта и да увеличим други продукти.

Когато ни е студено, със сигурност ни трябва топла и вкусна храна, която да сгрее душата ни и да ни даде енергия. Не бива да залитаме и към прекалено мазните и сладки храни, защото може да си направим много лоша услуга.

Студ, мрак, вируси дебнат отвсякъде – ето защо зимното ни меню трябва да бъде разнообразно и винаги да включва храни, съобразени с особеностите на студения сезон.

През студените месеци няма много слънце. Това води до липсата на ценния витамин D, а него може да си го набавим от определени храни.

Някъде ще прочетете, че мазните храни са идеални за зимата. Но все пак трябва да се внимава точно какви са тези мазни храни и колко от тях да се похапват.

Такива са ненаситените мазнини в рибата. Богати на такива мазнини са сьомга, скумрия, сардина, риба тон, сафрид, херинга, моруна и др.Мазнините в рибата са доказано профилактично и лечебно средство при сърдечно съдови, неврологични, онкологични заболявания. Освен това, в рибата се съдържат и ценните мастноразтворими витамини Д, А и Е.

Моркови – Важно е в организма да постъпват вит. С и вит. А, които поддържат зрението и кожата. Морковите са отличен източник на тези витамини.

Пържени яйца – Пържените яйца със зеленчуци са оптимално съчетание на белтъчини и растителни антиоксиданти.

Ядки – Лененото семе, тиквените семки и орехите доставят достатъчно омега-3 мастни киселини, които са необходими за работата на ключови системи на организма. Всички ядки трябва да бъдат включени в храната през зимата. В кашуто например има много вит. Е, който е важен за кожата, а заради студа тя е в стрес.

Канела – На фона на общото намаляване на силите този десерт е отлична добавка към храната.Сладкишите с канела също са подходящ десерт. Тази подправка засилва имунитета и осигурява прилив на енергия.

Сусам – Обикновените сладки храни е добре да бъдат заменени с енергийни блокчета със сусам и тръстикова захар. Сусамът е отличен източник на антиоксиданти, а тръстиковата захар предпазва от недостиг на желязо.

Източник: Darik

 

За автора

Сродни публикации