Акценти
- Една чаша ягоди ни осигурява цялата дневна нужда от витамин C
Кога, ако не сега трябва да се възползваме от плодовите блага на природата и особено тези на ягодите, чийто сезон е точно сега.
Ягодите се появяват в края на май и началото на юни и са с изкушаващо сладък и съблазнителен вид. Тези ароматни и сочни плодове гарантират здрав и благотворен ефект върху нашето тяло.
Сочните и червени ягоди са в подкрепа на борбата срещу много заболявания. Също така оказват освежаващо въздействие върху кожата и косата. Допълват недостатъците на макро- и микроелементи в тялото. С консумирането им си гарантирате добро здраве и добър външен вид.
Ягодите са източник на витамин А, В1, В2, В6, С, Е, К, РР, калций, фосфор, желязо, магнезий, манган, калий, натрий, желязо, мед, цинк, селен, фолиева киселина.
И тъй като сборът на ценните компоненти от витамини и минерали е с ниско съдържание на калории (100 г ягоди съдържат само 40 калории), те са често срещана съставка в диети за отслабване.
Ето и основните им качества, които още по-лесно ще ги превърнат в предпочитана компания за масата ни.
Ягодите са сериозен източник на фолиева киселина. Това съединение пък ни предпазва от атеросклероза, подобрява нашите умствени способности и ни пази от заболявания като ревматоидния артрит.
Тези червени натурални изкушения понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, като стабилизират кръвното налягане и понижават нивото на лошия („LDL“) холестерол.
Калият в този плод предотвратява загубата на костно вещество, тъй като запазва стойностите на калция в костите и ги предпазва от по-лесно счупване с напредване на възрастта.