5 лв/кг чукнаха розовите домати по пазарите » Съвети в земеделието

април 24, 2024

5 лв/кг чукнаха розовите домати по пазарите

Акценти

  • На борсата в село Кърналово, община Петрич най-скъпите домати са на цена от 2 лв/кг.

Надценката спрямо борсовите цени е 300%.

В разгара на лятото, когато зеленчуците са в изобилие и са най-вкусни се оказа, че са и по-недостъпни финансово. Проучване на bTV показа, че на места в страната доматите струват колкото килограм месо.

Статистиката сочи, че за месец юли средната им цена е била 1,90 лв/кг. Спрямо същия период на 2018 г. е отчетено увеличение в размер на 40%.

В различните части на страната към момента могат да се намерят български розови домати на цени от 2 лв до 5 лв за килограм. Най-скъпи са те в София. Скъпи са и в Монтана, Хасково, Бургас и Велико Търново.

Според производители на пазара вече почти не могат да се намерят червени домати. Предлагат се предимно розови, те са от различни сортове, големина и съответно на различни, дори космически цени.

В предаването „Тази сутрин“ репортери показаха какви реално са цените на борсата в село Кърналово, община Петрич. Там най-скъпите домати бяха на цена от 2 лв/кг, което според търговците е рядко срещано явление. На място се предлагаха по-дребни домати на цена от 0,70 лв/кг.

Надценката, която плаща крайният потребител достига близо 300%. Производителите обясниха, че причина за това е преминаването на стоката през няколко търговеца. В крайна сметка най-ощетен е крайния потребител, който плаща сериозни суми за зеленчуци.

Търговците на борсата обясниха, че по пазарите у нас има много чуждестранна стока, която визуално не може да се различи от купувачите. Проблемът при нея е, че често е с по-лошо качество, заради нападения от болести и/или вредители. Такива грижи не липсват и за родните стопани, които смятат, че министерството на земеделието трябва да реши проблема с по-високо финансово подпомагане за борба с болестите и неприятелите по културите.

 

Сродни публикации