48% от соята в Украйна е ГМО » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

48% от соята в Украйна е ГМО

Акценти

  • От асоциация Agent Green са взели проби от соеви полета в шест региона на Украйна

Заради тази стойност страната губи от част пазара си в ЕС

След проведено изследване, от румънската асоциация Agent Green, е станало ясно, че в Укайна в соевите култури има генетично модифицирани организми (ГМО). Резултатите са показали, че става въпрос за цели 48% от посевите.

От асоциация Agent Green са взели проби от соеви полета в шест региона на Украйна. Те генерират почти половината от украинското производство на протеиновата култура. Изследваните области са около Полтава, Хмелницки, Киев, Кировоград, Житомир и Виница. Взети са общо 60 проби. Още при полевия анализ 29 от тях са дали положителен резултат за съдържание на ГМО.

За проверка на получените резултати, пробите са изпратени за лабораторен анализ и във Федералната агенция по околната среда в Австрия. Категорично е било потвърдено, че в проверяваните количества соя се съдържат гени на американската агрохимическа компания „Монсанто“, която наскоро беше купена от Байер.

Всичките шест, изследвани полета са били засети с до 100% ГМ соя. Това означава, че няма ГМО замърсяване, а има умишлено отглеждане на ГМ соя.

Според експерти тази практика на отглеждане на ГМ соя пречи на украинските производители. Заради това те губят от пазари и по-специално се лишават от възможността за износ в ЕС.

 

Сродни публикации