409 пожара са бушували само за ден в страната » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

409 пожара са бушували само за ден в страната

Акценти

  • Разполагаме с 3115 доброволеца, които са преминали обучение, и са готови за работа с пожарникарите

Най-натовареният ден за цялата година за пожарникарите е бил вчера, когато са гасени 409 пожара.

Това каза днес във Варна директорът ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той присъства на ежегодното съвместно учебно занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие. То се проведе на плажа в район „Аспарухово“ в крайморския град, пише още БТА.

Според него дъждът от снощи и тази сутрин е дал възможност на пожарникарите „да глътнат“ малко въздух.

Той поздрави колегите си, които по думите му са издържали повече от 30 дни на терен, включително и във високите части на Рила. Николов коментира, че високопланинските пожари се гасят много трудно. Той изказа благодарност и на Военновъздушни сили, които със свой хеликоптер са го локализирали бързо и в момента обстановката е напълно спокойна.

Николов коментира, че по принцип за цялата страна е въведено извънредно дежурство. Той обясни, че хората, които са на дежурство са извън пожарните служби, по-близо до най-рисковите места, а почиващите са по домовете си в готовност веднага да се намесят.

За разразилия се вчера в района на село Каменар във Варна пожар Николов каза, че реакцията е била изключително бърза. Благодарение на нея пожарът е обхванал не повече от 60 декара борова гора и няма пострадали хора.

До преди една седмица в 126 случая на пожари в страната са участвали доброволци при гасенето, каза още Николов. По думите му разполагаме с 3115 доброволеца, които са преминали обучение, и са готови за работа с пожарникарите.

 

За автора

Сродни публикации