4 362 извънредни тематични проверки извършиха от БАБХ » Съвети в земеделието

октомври 24, 2021

4 362 извънредни тематични проверки извършиха от БАБХ

Акценти

  • Изтеглени и насочени за унищожаване са били още и близо 37 кг храни от неживотински произход

Бяха спрени и насочени за унищожаване над 2 100 кг храни от животински произход.

Всяка година експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършват тематични проверки по празниците. За периода от 15 април до 6 май са направени 4 362 такива. Те бяха по повод празниците Великден и Гергьовден. Инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при съответните областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) проверяваха обекти за производство и търговия с храни. Проверени бяха още и пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни. Инспекци бяха направени на пазарите и тържищата, находящи се на територията на съответната област.

Повече от 2 100 кг храни от животински произход са били спрени от реализация и насочени за унищожаване. Възбранени бяха говеждо месо, агнешки субпродукти, пилешки бутчета, млечни продукти, почти 540 кг агнешко трупно месо без здравна и идентификационна маркировка, 5 л. краве мляко, 510 бр. кокоши яйца. Изтеглени и насочени за унищожаване са били още и близо 37 кг храни от неживотински произход, включително козунаци, ядки и добавки в храните.

Съставени са 57 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 60 предписания.

Какво беше новото при проверките тази година?

Тази година за първи път инспекторите проверяваха и за наличието на здравна маркировка на трупното месо. Тя трябваше да бъде в различни цветове в зависимост от произхода на месото. Със син печат  беше маркирано българското месо от дребни преживни животни (ДПЖ). Вносното се различаваше по червения печат. При проверките се следеше и за правилното съхранение на храните, спазването на сроковете на съхранение, коректното етикетиране и маркиране на яйца. Не се допускаха яйца от клас „B“ в търговската мрежа. Стриктно се следеше и за наличието на документи за произход и безопасност.

Най-честите несъответствия, които бяха откривани бяха свързани с:

  • предлагането на храни с изтекъл срок на годност;
  • липса на здравна и идентификационна маркировка;
  • липса на документи за произход и некоректно етикетиране съгласно действащото законодателство.

 

Констатирани са нарушения и за:

  • извършване на дейност в обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните;
  • неспазване на Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти – продажба на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко заедно с млечни продукти;
  • несъответствия на изискванията за качество и контрол за съответствие на пресни плодове и зеленчуци – предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения.

По време на проверките са установени пропуски във водените записи в дневниците за самоконтрол (по Системата за управление безопасността на храните), липса на проследимост на предлаганите храни. Инспекторите са открили лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност, неспазване на изискванията за температура при съхранение. Констатирани са нарушения за сградния фонд и оборудване, а също и за лоши хигиенни условия.

Част от проверките бяха извършени съвместно с представители на Икономическа полиция към областните дирекции на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР). Те се включиха в рамките на тяхната компетентност.

 

Сродни публикации