4-те билки, които ще Ви помогнат да бъдете в топ форма » Съвети в земеделието

април 23, 2024

4-те билки, които ще Ви помогнат да бъдете в топ форма

Акценти

  • Съвременната наука вече доказа, че голяма част от ароматните билки, които консумира човечеството, наистина притежават забележителни ползи за човешкия организъм

Билĸитe ca cpeд пpиpoднитe дaдeнocти, ĸoитo oцeнявaмe, eдвa ĸoгaтo ни ce наложи.

Много хора нe пoдoзиpaт, чe няĸoи oт тяx нaиcтинa имaт чyдoдeйни cвoйcтвa. Те са най-достъпната възможност за грижа за здравето, тъй като са буквално навсякъде около нас.

Използването на билки и подправки е изключително важно не само от кулинарна гледна точка, а и от здравна такава. Мнозина хора използват някои подправки само заради техните лечебни свойства.

Съвременната наука вече доказа, че голяма част от ароматните билки, които консумира човечеството, наистина притежават забележителни ползи за човешкия организъм.

Ето ги и 4-те летни билки и подправки, които  ще ви помогнат да сте в топ форма.

Босилек – Босилекът се счита за „царя на всички билки и подправки“. Той е изключително полезен за здравето и естествен лек за целия организъм. Богат е на витамини и е естествен имуностимулант. Заради високото съдържание на етерични масла има антисептично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и релаксиращо действие при умора. Освен това подобрява кръвообращението, стабилизира кръвната захар. Естествените антиоксиданти в босилека, предпазват организма от действието на свободните радикали, като предотвратяват стареенето на клетките.

Мента – Ментата е една от най-широко използваните и разпространени билки у нас. Тя помага за храносмилането и успокоява възпалителните процеси в храносмилателната система. Билката помага също в борбата с излишните килограми, тъй като стимулира храносмилателните ензими, отговорни за усвояването на хранителните вещества и мазнините в храната, като ги превръща в използваема енергия.

Лайка – Лайката е билка, която присъства във всеки дом. Благодарение на летливите си масла и антибактериалните свойства тази билка е лек за куп болежки – от кожни възпаления до ставни болки и проблеми с дихателните пътища и стомаха. Прилага се както вътрешно, така и външно.

Кориандър – Кориандърът е познат още като китайски магданоз. Той съдържа единадесет съединения с етерични масла, редица витамини и минерали, шест вида полезни киселини, което го прави ценен при различни заболявания. Помага при проблеми с кожата, нарушения със зрението, смъква кръвното налягане при хора, страдащи от хипертония, заздравява костите, намалява нивата на лошия холестерол.

 

 

 

За автора

Сродни публикации